BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy az elhangzottakból, az eddigi vitából azt emeljem ki, hogy a rendkívül nagy számú törvénymódosítást tartalmazó törvényjavaslatból csak néhány pont volt az, amelyet az ellenzéki képviselők részéről kritika ért. Ez számomra azt mondatja, hogy a benyújtott indítvány túlnyomó részével az Országgyűlés széles többsége egyetért. Egyetért például azzal, hogy - a 2017. évi költségvetés számaiban is láthatóan - növekszik az ápolási díj összege. Egyetért azzal, hogy a rendkívüli gyermekvédelmi kedvezmény juttatásai szintén emelkednek. Egyetért azzal, hogy az offshore hátterű vállalatoknak juttatandó támogatások tilalma, az ezen vállalatokkal történő szerződéskötés tilalma kiterjesztésre kerül az önkormányzati szektorra is.
(20.30)
Vagy a tisztelt Országgyűlés többsége egyetért azzal, hogy az államadósság alakulásának bemutatásakor részletes állományi adatokat is célszerű és szükséges az Országgyűlés részére bemutatni. Fontosnak tartom tehát azt kiemelni, hogy csak néhány pont volt, ahol kritika és észrevétel illette a benyújtott 2017. évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot.
Ami pedig ezen kritikákat illeti, az információszabadság tekintetében egyértelmű volt a kormány szándéka: egyrészről a köztulajdonban lévő cégek üzleti érdekét meg kell védeni, amely érdek sokszor túlmutat az üzleti érdeken, és nemzetbiztonsági, pénzügyi, külügyi érdek védelméről is van szó, és mellette természetesen az érintett cégek információinak megismerhetőségét is biztosítani kell. No, ezen kettős cél egyidejű teljesítésére választott egy olyan megoldást a kormányzat, amely Európa számos országában már régóta bevett gyakorlat.
Felhívom a tisztelt Országgyűlés figyelmét arra, hogy a sokszor emlegetett szigorúbb információbiztosítási rendelkezések kizárólag az informatikai kérdésekre és kizárólag az energetikai területre, illetőleg az energetikai területen túl az energetikai, illetve informatikai pénzügyi biztonsági kérdésekre vonatkozik, tehát az energetikai szektorban működő vállalkozásoknál van egy egyértelmű, a végső javaslat szerint tételes szabályozást tartalmazó indítvány. Ami ezen indítványt illeti, az indítvány végső formájával - ahogyan az elhangzott - Péterfalvi Attila elnök úr, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is egyetért. Azt gondolom, hogy ez egy olyan garancia az említett nemzetközi gyakorlat mellett, amely biztosítja azt, hogy a szükséges információk az állami tulajdonú cégek gazdálkodását illetően a jövőben is rendelkezésre fognak állni.
Ami a kritikával illetett köznevelési törvénymódosítást illeti, a benyújtott javaslat azt a célt szolgálta, hogy költségvetési támogatásban azon óvodák, azon intézmények részesüljenek, amelyek legalább nyolc órán keresztül biztosítják a nyitvatartást. A kormány szándéka az volt, hogy a családok védelme érdekében legyen egy biztos időszak, ameddig a gyermekeket el lehet helyezni, tehát nemcsak az intézményeknek az érdekét célszerű megnézni, hanem a magyar családok érdekét is. A végső javaslat, azt gondolom, a kormány nyitottságát mutatja a tekintetben - mint ahogy az elhangzott -, hogy költségvetési támogatásban az indítvány elfogadása esetén a legalább hat órában nyitva tartó óvodák is részesülhetnek; értelemszerűen arányos összegét kapják a támogatásnak azon óvodákhoz képest, ahol ez a nyitvatartási idő legalább nyolc óra. Hadd említsem meg a statisztikákat: az átlagos nyitvatartási idő messze nyolc óra fölött van, tehát a kormánynak semmilyen szándéka nem volt az alternatív óvodák úgymond ellehetetlenítését illetően.
Ahogyan az elhangzott, a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabály, azt gondolom, félreértésen ment keresztül. A végső javaslat nem tartalmaz e tekintetben semmilyen módosítást.
Összességében azt tudom elmondani, hogy a végső formájában a tisztelt Országgyűlés előtt lévő 2017. évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat a kormány gazdaságpolitikájának céljait, a 2017. évi költségvetés közvetlenül és közvetve történő megalapozását szolgálja, így szolgálja a családok megerősítését a gazdaság egyidejű növelése mellett. Ezzel a benyújtott törvényjavaslatot támogatásra és elfogadásra javaslom. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi