SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindannyian tudjuk, hogy ez a törvényjavaslat miért született és mi a célja. Annak az esztelen és törvénytelen közpénzszórásnak, ami a Magyar Nemzeti Bankban folyik, véget kell vetni. Javaslatunknak három eleme van. Az első kimondja, hogy az MNB a jegybanktörvényben meghatározott feladataihoz nem kapcsolódó tevékenységet nem folytathat, illetve vagyonát ilyen tevékenység folytatására nem fordíthatja. Azt gondoljuk, ezt ki kell mondani, mert Matolcsy György úgy értelmezi a jegybanktörvényt, hogy mindent megtehet, amit az nem tilt. A második rész kötelezi a Nemzeti Bankot, hogy a nyereségének egy részét az eredménytartalékba fizesse be, amíg az el nem éri a 150 milliárd forintot. Amikor az eredménytartalék eléri a 150 milliárd forintot, akkor a nyereség teljes összegét a költségvetésbe kell befizetni. Ez a gyakorlat például a német jegybanknál. A harmadik elem megszünteti az MNB által létrehozott Pallas Athéné alapítványokat. Egyszerűen nincs rájuk szükség.
Törvényjavaslatunk kimondja továbbá, hogy az MNB csak olyan gazdasági társaságnak maradhat tulajdonosa, amely a jegybank MNB-törvényben meghatározott alapvető feladataihoz kapcsolódó tevékenységet kizárólag ebben a formában tudja ellátni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sokszor beszéltünk már erről a témáról itt e Ház falai között. Elmondtuk a fő érveket. Az MNB tévesen értelmezi úgy, hogy műkincsvásárlásra, oktatási tevékenységekre, ingatlanvásárlásra és hasonlókra törvényi felhatalmazása van, és tévesen hoz példákat külföldről. A külföldi jegybankok ilyen irányú tevékenysége sokkal kisebb nagyságrendű, és elsősorban a bírságok jelentette kisebb forrásokat használják erre a célra. Ráadásul a külföldi bankok nyereségének jelentős része nem képződik a devizahitelesek kárára a devizahitelek piaci árfolyamon történő forintosításából. Olyan konstrukció, ami ilyen mértékű nemzeti vagyont von ki a köz ellenőrzése alól, sehol nincs. De óvok attól, hogy erre büszkék legyenek, mert a Matolcsy-alapítványok pénzköltései az elmúlt időszakban az esztelen pénzszórás, az offshore cégektől vásárolt túlárazott luxusingatlan-vásárlások, a rokonok kista-fí-rungozásának és a közpénzek magánzsebekbe történő vándoroltatásának a szimbólumává váltak. (Közbeszólások: Gyalázat! Felháborító!)
Van egy másik elem is, ami az alapítványi vagyonok kezelésében eddig kevés figyelmet kapott. Ez pedig az, hogy az átadott vagyont milyen érték-papírokban tartják az alapítványok. Mint kiderült, nem az összes értékpapír finanszírozza a magyar államadósságot. Az MNB a Ferida Zrt.-n keresztül, amely négy MNB-alapítvány közös tulajdonában van, Tesla- és Netflix-kötvényeket vásárolt, egymillió dollárért Tesla- és félmillió dollárért Netflix vállalati kötvényeket. Ez azért érdekes, mert ez a lépés számos, fennen hangoztatott elvvel szembemegy. Egyrészt tiszta spekuláció, ezen kötvényekre nincs garancia. Ráadásul amerikai multinacionális cégekről van szó.
A kormány mindig azt állítja, hogy ellene van a multiknak, erre megveszi a cég kötvényeit. És hogy nem életbiztosítás ezekbe a termékekbe fektetni, jól mutatja, hogy januárban például a Tesla részvényeinek értéke több mint 40 százalékot esett, és sok elemző cég már ennek a cégnek a végleges bedőlésétől is tartott. A Netflix értéke is megfeleződött akkor, ami nem csoda. Egy ilyen piacon egy céget egy új versenytárs akár egy negyedév alatt padlóra küldhet. Az elvtelenséget mutatja az is, hogy amíg a magyar kormány tűzzel-vassal irtja a megújulóenergia-fejlesztési lehetőségeket, addig a Nemzeti Bank az egyik leginnovatívabb megújuló technológiát fejlesztő céggel spekulál.
Rövidre zárva: az alapítványi forrásokkal való spekulálás is azt bizonyítja, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetése úgy játszik, spekulál és jótékonykodik a közpénzzel, mintha az a sajátja volna, és persze ideges, ha erre figyelmeztetik. Ezért kell hát ennek a történetnek most radikálisan véget vetni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérjük, támogassák a javaslatunkat. (Taps az LMP, az MSZP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi