FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azon szerencsés helyzetben vagyunk ennek a törvénynek a módosításával kapcsolatban, hogy két rövid módosításról szól ez a törvény, amit én nagyon röviden szeretnék ismertetni is, mivel ez a bizottsági ülésen is, mondhatnám azt, hogy vita nélkül, teljes egyetértésben történt, de azért jó, hogyha erről is megemlékezünk egy ilyen alkalommal.
Ami természetesen a törvényjavaslat célja volt, a hazai szőlő- és bortermelők versenyképességének növelése, valamint a más tagállamokból behozott borászati termékek hazai ellenőrzési hatékonyságának a növelése, ez mind a bortermelők és a szőlőtermelők érdekében történt.
A bortörvény módosítása két olyan szabályozási területet érintett, amelyet az intézkedések hatásossága érdekében még a szüret előtt meg kell változtatni. Erre mondhatnám azt, hogy itt van az utolsó pillanat, mivel a jövő héten várhatóan zárószavazás lesz, és a következő törvényalkotási periódus már a szüretre fog esni várhatóan, tehát sikerül az utolsó pillanatban ezt a törvényt úgymond megalkotni a szőlő- és bortermelők érdekében.
A borászati hatóság ügyintézésre vonatkozó határidejét a Magyarországra továbbfeldolgozás vagy kiszerelés céljából behozott borászati termékek ellenőrzésére vonatkozóan az eddigiekben kormányrendelet tartalmazta, a hatósági ügyintézésre általánosságban meghatározott határidőnél a Ket. módosítását követően azonban már csak törvényben lehet hosszabb határidőt meghatározni. E határidő fenntartása szükséges ahhoz, hogy a magyar fogyasztók elé kerülő borászati termékek minden tekintetben megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak. A Magyarországon szüretelt szőlőből készített borászati termékek nyomon követése a szőlőtőkétől egészen a kiszerelésig biztosított lesz.
A másik módosító elem a tájborok termelésekor alkalmazandó maximális hektáronkénti szőlőhozamot meghatározó keretszabály. A versenyképesebb tájbortermelés érdekében a szakma képviselői egyöntetűen kérték, hogy a szüretelhető termésmennyiség felső határa legyen magasabb, az Európai Unióban, a fejlett bortermelőknél ez már így is van, a keretszabályozásról van szó. A magasabb terméshozam engedélyezéséhez az érintett tájbor-szabályozások, -termékleírások módosítása is szükséges, amely folyamat gyakorlatilag ezzel a módosítással a 160 hektoliter per hektárral meg is valósul.
Ezen intézkedések nagymértékben segítik a bortermelők és szőlőtermelők helyzetét a 2016-os szüret idejére is már. Bízom abban, hogy képviselőtársaim támogatni fogják ezt a módosító indítványt, így bízom abban, hogy ez sikeres törvény lesz. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi