DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az LMP frakciója a tárgysorozatba vételt támogatja annak ellenére, hogy természetesen vannak itt olyan elemek, amikkel nem értünk egyet, vitatkozunk, viszont a felvetett problémák a jelenlegi választójogi rendszerrel kapcsolatban valósak. Ilyen például az, amire törekszik a javaslat, hogy a töredékszavazatokkal kapcsolatos rendszer megváltozzon, megszűnjön a túlkompenzálás, megszűnjön „a győztes mindent visz” elve, mert bármit mond Répássy képviselőtársam, ez bizony torzítja a választói akaratot.
Fontos eleme a törvényjavaslatnak a nemi kvóta érvényesítése, egész egyszerűen azért, mert amíg évszázados beidegződések nem egyszerűen hátrányba szorítják a nőket, hanem hogy úgy mondjam, föl se idézik egyébként a szándékát nagyon sok tehetséges, kompetenciával rendelkező nőben arra, hogy a közéletben részt vegyen, bizony, ezek a, ha úgy tetszik, durva jogi eszközök segíthetnek abban, hogy ezek a sokszor évszázados gátak leomoljanak.
Szeretnék arról is szólni, hogy fontos eleme a javaslatnak továbbá az, amikor lehetővé akarja tenni, hogy bizony azok, akik az Orbán-rezsim elől menekültek külföldre, gazdasági bevándorlók ma Nagy-Britanniában, Németországban vagy éppen az Egyesült Államokban, egyenlően velünk, akik itt vagyunk, élhessenek a választójogukkal. Szeretném felhívni Répássy képviselőtársam figyelmét arra, hogy például pár héttel ezelőtt volt Ausztriában egy elnökválasztás, ahol a zöldpárt nyert, ott a választópolgárok sok esetben elektronikusan adták le a szavazatukat külföldről. Tehát csak azt tudom mondani, egy kis akarat kellene ahhoz, hogy a kivándorlók százezrei is tudjanak korrekt módon szavazni. Igaz, ez a szándék a Fideszben nincs meg, hiszen ezek az emberek éppen a Fidesz elől menekültek külföldre.
Ami pedig a politikai reklámokat illeti, egyetértünk a javaslat irányával, de a megoldás az lenne, ha az LMP követelésének megfelelően (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a kormányzati propagandát egyszer s mindenkorra megtiltanánk, és egy fillért nem adnánk a mindenkori kormánynak politikai propagandára. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi