KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Ha már Harangozó képviselőtársam azt mondta, hogy nincs itt egyetlen Balaton-parti képviselő sem, aki a Balaton érdekeiért kiállna, megszólítva éreztem magam mint Balaton-parti képviselő. Azt hiszem, nemcsak földrajzilag vagy lakhely szerint, hanem egyébként sincs a Magyar Országgyűlésnek jelenleg olyan képviselője, aki többet szólalt volna fel a Balaton érdekében az elmúlt két évben a parlamentben, mint én. Egyébként a mai napirend utáni felszólalásomnak is majd pontosan ez lesz a témája, illetve egy kicsit más, nem annyira területrendezés.
De ha már ez a téma napirendre került, akkor engedje meg államtitkár úr, hogy én is kifejezzem abbéli aggályomat, hogy a jelen törvényjavaslatban foglaltak milyen hatással lesznek a Balaton-partra. Jó néhány írásbeli kérdésem, szóbeli kérdésem, különböző műfajokban beadott beadványaim szóltak a szabad parti sétányok kialakításáról, amiről képviselőtársam az imént beszélt, hogy mikor teljesülnek végre azok a 30 százalékos belterületi partszakaszok, a hozzáférhetőség tekintetében, ahol szabad parti sétányt kell a Balaton-törvény értelmében kialakítani vagy kellett volna. Ez szinte egyetlen településen sem valósul meg, és a továbbiakban még kevesebb esély mutatkozik arra, hogy ez valaha is meg fog valósulni. Egyre inkább az ellenkezőjét látjuk, egyre inkább zárttá válik a partszakasz. Most már lassan ott tartunk, hogy a legújabb hírek szerint egyre több önkormányzat kényszerül az idegenforgalmi adóhoz nyújtott állami támogatás csökkenése miatt a szabad-strandjait is fizetőssé tenni. Tehát még ott sem tudnak majd ingyenesen hozzáférni most már a Balatonra érkezők vagy az ott élő emberek.
(21.20)
Nagyon sok helyen a kempingeket is eladták, beépítették, tehát egyre inkább körülzáródik a tó.
A partvonal-szabályozással kapcsolatban is számtalan kérdésem volt, hogy a különböző illegálisan létrehozott mederfeltöltéseket, bejárókat, stégeket mikor fogják elbontani, a Belügyminisztériumhoz már rendszeresen intézek ebben a témában beadványokat. Mindig újabb és újabb felmérésekre hivatkoznak, hogy ha majd az újabb és újabb felmérések elkészülnek, akkor tudnak erről nyilatkozni, valójában érdemi lépés azóta sem történik, és egyre nagyobb a káosz a Balatonnál.
Beszélt szintén itt az előttem szóló képviselőtársam Balatonakarattyáról, ami új településként bekerült a partközeli települések listájába a Balaton-törvény tekintetében. Bizony az, hogy Matolcsy György felesége a polgármester, még önmagában nem lenne probléma, a probléma az, hogy már meg is kezdték a Magyar Nemzeti Bank alapítványai a bevásárlást Balatonakarattyán az egymilliárdos volt MÁV-üdülő megvásárlásával. Lehet, hogy éppen ott készülnek valami olyan kiemelt állami beruházásra, ami miatt ezt a törvénymódosítást meg kell hozni. Soha nem lehet tudni sajnos önöknél, az ördög nem alszik.
Mindenesetre éberek leszünk, különösen mivel az én választókerületemről van szó, arról a választókerületről, ahol 2010-ben és 2014-ben is elindultam képviselőjelöltként. Folyamatosan rajta tartjuk a szemünket a Balatonon és az ottani eseményeken, és ennek a törvényjavaslatnak az életútját is figyelemmel fogjuk kísérni, és bizony szóvá fogjuk tenni még jó néhányszor itt a parlamentben azt, hogy önök mikor váltják be azokat a korábbi ígéreteiket, akár a parti sétányokra, akár az illegális feltöltések, stégek elbontására vonatkozóan, amelyeket már többször megtettek, de sosem váltottak be, mindig csak ígéretek maradtak. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi