HORVÁTH IMRE

Full text search

HORVÁTH IMRE
HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyéni képviselőként a témához a választópolgárok, a lakosság érdekeit képviselve kívánok néhány gondolatban hozzászólni.
Államtitkár úrtól is, Gelencsér képviselő úrtól is azt hallottuk az imént, hogy a törvényjavaslat célja: egyszerűbbé válik a rendszer, és minden eljárást elektronikusan lehet lefolytatni. Ez egy nagyon pozitív dolog, több képviselőtársam elmondta, hogy ez támogatható, de azt gondolom, hogy a XXI. században ez elvárható, hogy elérjük a tőlünk nyugatabbra lévő államokat az elektronikus adatkezelés vonatkozásában.
Egy dologról azonban kevesebb szó esett, már a kormánypárti képviselőtársaim részéről, ez pedig az adóemelés. Ugyanis két területen is jelentős adóemelések várnak a lakosságra. Ami a legtöbb embert érinti, az az üzemanyagok köre: a gázolaj, benzin, petróleum jövedéki adójának mértékét a kőolaj világpiaci árához köti. Azt gondolom, az előttem lévő képviselőtársam is elmondta, hogy a gázolaj, benzin esetében ez a népgazdasági ágazatok különböző helyein be fog gyűrűzni, ami a fuvarozással kapcsolatos, a mezőgazdasági termékek, a mezőgazdasági földek művelése vonatkozásában jelentkezik. Itt jelentős többletköltségek fognak jelentkezni. Amennyiben a Brent típusú kőolaj adott negyedév végén érvényes világpiaci ára a törvényben meghatározott küszöbértéket meghaladja, akkor az üzemanyagok a hatályos jövedékiadó-mértékkel adóznak. Viszont ha küszöbérték alá kerül az árfolyam, akkor adóemelés lép életbe: gázolaj esetében 10 forint/liter, benzin esetében 5 forint/liter.
Ha ebben a formában fog megvalósulni, ez azt fogja jelenteni, hogy 40 dolláros küszöb esetében az autósok drágább benzint fognak tankolni, ha 39 dollár az olaj ára; olcsóbban fognak tankolni, ha 41 dollárba kerül. Benzinkutas legyen e vonatkozásban a talpán, aki időben tudja átállítani erre az árra az ártáblákat. Ráadásul égető szüksége sem látható ennek. Elméletben útfelújításra akarja költeni a kormány, amikor a 2017-es költségvetés majdnem 400 milliárd forintot szán útkarbantartásra és útépítésre. Tényleg ennyire kell még 18-20 milliárd forint a lakosság pénztárcájából?
A dohányosokra biztosan serkentően hat a 29 százalékos áremelés, de sajnos a leszokás nem olyan egyszerű. Ha még hozzávesszük azt, hogy az elektromos cigaretta is adóköteles lesz, már biztosra vehetjük, hogy fel fog lendülni a feketepiac. Azt gondolom - itt pozitívan említette államtitkár úr a hivatásos vám- és pénzügyőrök életpályáját -, lesz gond a szervezetének Záhony környékén, amikor ez a feketepiacos cigarettaüzlet be fog indulni. Tudniillik, itt a bűnözőknek 29 százalékos áremelés valójában 29 százalékos extraprofittal lesz egyenlő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Érthető, ha szeretnénk hallani a kormány válaszát a felmerült kérdésekre nem csupán az adóemelés szükségességével kapcsolatban, de annak hatásaival összefüggésben is, mert egyelőre a lakosságnak több a kérdése, mint a válasza. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi