DR. RÁKOSSY BALÁZS

Full text search

DR. RÁKOSSY BALÁZS
DR. RÁKOSSY BALÁZS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az Agulhas-Solar Kft. a tavalyi év április 15-én csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be, amely alapján a Szolnoki Törvényszék a tavalyi év április 28-án elrendelte a csődeljárást, a csődeljárás azonban tavaly október 12-én megszűnt, és az Agulhas-Solar Kft. jelenleg felszámolási eljárás alatt áll, a felszámolás most folyamatban van.
A bankügyletekkel kapcsolatos adatok és információk banktitoknak minősülnek, ezért most a cég által megpályázott projektekkel kapcsolatosan tudok önnek tájékoztatást nyújtani.
A cég a gazdaságfejlesztési operatív program keretében technológiai fejlesztésre közel 437 millió forint támogatást nyert el, a kedvezményezettel szemben azonban állampolgári gyanúbejelentésre került sor. Az eljárás „szabálytalanság történt” megállapítással zárult, aminek eredményeképpen a támogatói szerződéstől elálltunk. Az elállás oka, hogy a kedvezményezett nem tett eleget együttműködési, ellenőrzéstűrési kötelezettségének, valamint a megvalósítási helyszínen gazdasági tevékenységet nem végzett, így nem tett eleget projektfenntartási kötelezettségének sem.
A Szolnoki Törvényszék elrendelte a felszámolási eljárás megindításának közzétételét, ezért a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárság mint irányító hatóság bejelentette hitelezői igényét. A felszámolási eljárás jelenleg is folyik, a hitelezői igénybejelentés visszaigazolása, közbenső mérleg még nem érkezett a bíróságtól.
A második támogatás, amit a cég elnyert, a regionális operatív programok keretében történt egy fejlesztés megvalósítására. A támogatási szerződés 2011. szeptember 5-én lépett hatályba 121 millió forintos támogatással. A közreműködő szervezet 2015. július 15-én elállt a szerződéstől, mivel a kedvezményezett a bejelentési, információszolgáltatási, nyilatkozattételi kötelezettségének nem tett eleget, a projekt a 2. számú fenntartási jelentését nem nyújtotta be (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), a csődeljárás megindulását nem közölte, így a projekt fenntartása a jelentés elmaradásával veszélybe került.
A szerződéstől való elállás következtében a cégnek a kamatokkal együtt visszafizetési kötelezettsége áll fenn 121 millió forint tőkeösszeg erejében, amelynek a visszakövetelése folyamatban van. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi