DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Azt kell mondjam, hogy erősen túlzó, hangulatkeltő kérdést intézett hozzám, hiszen úgy tesz, mintha a kormány nem tenné a dolgát. Én inkább azt kell mondjam önnek, hogy a kormány teszi a dolgát, a gazdák tudják, hogy milyen intézkedések jönnek, csak egyszerűen ön nem megfelelően felkészült ebben a kérdésben.
A kedvezőtlen időjárási kockázatok kezelésére, így a leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy, Veszprém és Zala megyéket is sújtó tavaszi fagykárok miatt, a bekövetkező károk csökkentésére a tárca kiemelt figyelmet fordít. Az új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer bevezetése óta a mezőgazdasági termelők jogos kárigényei teljes mértékben kifizetésre kerültek, az agrárkárenyhítési rendszer jelenleg sem küzd forrásproblémákkal. Hiszen jelenleg 16, 2017 elején pedig mintegy 24 milliárd forint fog rendelkezésre állni.
A termelőknek a fagykárt 15 napon belül kell bejelenteniük az MVH honlapján elérhető elektronikus alkalmazáson keresztül. Az új rendszerben a kárbejelentés egyszerűbb, lehetővé vált a parcellaszintű kárbejelentés is. A károk felmérését a kormányhivatalok, szükség esetén a falugazdászok végzik. A kárbejelentések meggyorsítása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium kérte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, hogy az egységes kérelem benyújtási időszakában prioritásként kezelje a károsultak kárbejelentéseit és az egységes kérelem ügyeit, valamint a szükséges tájékoztatást a termelői teendőkről adja meg.
Az egyes ültetvényekben keletkezett károk mértéke csak az első terméskötődéskor lesz pontosabban megítélhető. Április 29-éig 1167 darab tavaszi-fagykár-bejelentés érkezett 6396 hektár területre, de természetesen ez a szám a folyamatos kárbejelentések okán egyre inkább növekszik.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi