V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Szemben a képviselő asszony által állítottakkal, a hatósági intézményrendszer gyakorlata semmiben sem változott a szervezeti átalakítás következtében; a hazai és az uniós jogszabályban foglalt szabályoknak megfelelően, a jogszabályi előírásokat betartva működik, és az ügyeket is ennek megfelelően kezelik a hatóságok az eljárások lefolytatása során.
A Natura 2000-es érintettség esetén a természetvédelmi eljárások során a hatásbecslési eljárások lefolytatása biztosítja, hogy a beruházások az uniós előírásoknak megfeleljenek. Amennyiben a hatásbecslés során az állapítható meg, hogy a tervezett beruházás a Natura 2000-es területre jelentős hatással jár, akkor a hatóság az engedély kibocsátását következetes szigorral megtagadja. Minden esetben figyelemmel van arra a hatóság, hogy a tevékenység a Natura 2000-es területre, valamint a jelölő fajok és élőhelytípusok természetvédelmi helyzetére kedvezőtlen hatással nem járhat, és nem lehet ellentétes a jelölés céljaival. Az unió által támogatott projekteket gondosan, az elővigyázatosság elvének figyelembevételével, valamint a hatásbecslések lefolytatásával végzik a kedvezményezettek.
A Római-partot érintő mobilgát tervezett létesítését kivéve, az interpellációban említett ügyek kapcsán már párttársának, Sallai R. Benedek képviselő úrnak tájékoztatást adtunk. A Földművelésügyi Minisztérium információi szerint - rátérve a Római-partot érintő gátépítésre - ez ügyben a hatósági eljárás megindítására irányuló kérelem még nem érkezett, a beruházás még a tervezés fázisában tart. A mobilgát pontos elhelyezésének természetvédelmi érintettsége még nem végleges. (Sic!) Tudomásunk szerint a gátat a Duna-part fával nem borított részén kívánják megvalósítani, a terület Natura 2000-es érintettsége a tervek szerint az 500 négyzetmétert nem haladná meg. Tájékoztatom, hogy a Natura 2000-es terület a folyó medrére terjed ki, a part szárazföldi szakasza nem tartozik védettség alá. A természetvédelmi hatósági eljárás lefolytatása és a hatásbecslés elvégzése biztosítani fogja a természeti értékeink védelmét.
Az interpellációban említett Natura 2000-es területek fenntartási terveinek elkészítése, amely a területet jelölő értékeink megőrzését biztosító intézkedéseket leíró, az érintettekkel egyeztetett dokumentum, az elmúlt években jelentős lendületet kapott. Az uniós elvárásokkal összhangban a 2015. év végéig összesen 285 területre készült el a fenntartási terv, legtöbbet, 242-t EMVA segítségével, a többit egyéb forrásokból - lásd svájci hozzájárulás, hazai költségvetés - készítettük el. Az elkészült 285 terv a Natura 2000-es területek közel 56 százalékát lefedi. 2016 folyamán a hazai költségvetési forrásokból további 52 fenntartási tervet fogunk elkészíteni. Ezek a tervek egyébként nem tartalmaznak kötelező előírásokat, nincs jogi kötőerejük, segítséget nyújtanak persze a hatóságoknak abban, hogy a helyes döntéseket meghozzák.
Bízom abban, hogy képviselő asszony minden kérdésére választ tudtam adni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem, hogy fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi