DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az LMP-frakció támogatja ezt a javaslatot. Egyébként ennek a javaslatnak az egyszerűsége és nagyszerűsége önmagáért beszél. Arról van szó, hogy aki adóelkerülésben részt vesz vagy adócsalásban érdekelt, az takarodjon a közpénzek közeléből. Ez egy ilyen egyszerű történet. Igazán nem érthető az, hogy a Fidesz-KDNP miért nem hajlandó egyetérteni ezzel a világos üzenettel.
Azt gondolom, teljesen normális dolog az, hogy állami vezetők és köztisztviselők ne offshore-ozhassanak. Azt gondolom, az is teljesen normális, hogy közpénzek ne vándorolhassanak offshore cégekhez, ne lehessen velük szerződést kötni, mint ahogy annak is van egyfajta üzenete az Andy G. Vajnák világában, hogy a meglévő szerződésállományt is felülvizsgálnánk és megnéznénk, hogy hol vannak azok a szívóhatások, amelyek az adófizetők pénzét különböző offshore birodalmakhoz csatornázzák be.
Azt is látjuk, hogy megint a fideszes játszma: önök azt gondolják, hogy nem elég éberek a választópolgárok, és elhiszik azt önöknek, hogy a jogi offshore-ral gyakorlatilag megoldották a problémát. Nem elég azt tudni, hogy ki van a cég mögött, azt is látni kell, hogy hova adózik. Mi ezért azt a megoldást választottuk, hogy Andorrától Vanuatuig fölsoroltuk azokat a különböző offshore szigeteket és offshore országokat, ahol jóval kevesebb adót kell fizetni, mint itthon.
Azt gondolom, az is világos üzenet, hogy ha azt mondjuk, hogy az elmúlt 25 évben a teljes magyar államadósság két és félszerese eltűnt offshore-ban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Bokros-csomagtól az összes Orbán-csomagig minden elkerülhető lett volna, ha végre veszi a fáradságot egy kormány, és elzárja ezeket a csatornákat. Szinte perverz az, hogy hagyják kifolyni ezeket a pénzeket. Nagyon súlyos ezermilliárdokról van szó, mi meg itt közben 3-4 milliárdokért küzdünk bölcsődei dolgozóknak, 30 milliárdért szociális dolgozóknak, meg fel merjük emlegetni azt, hogy önök 250 milliárdot kivontak az oktatásból.
Önök nem látják az összefüggést, hogy ha ezeket a csapokat elzárnák, akkor több maradna itthon, és tudnánk adni oktatásra és egészségügyre. Mi azonban látjuk ezt, és ezért is küzdünk ezekért a javaslatokért. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi