SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának az az elsődleges célja, hogy költséghatékony működés jöjjön létre. Az új közszolgáltatási rendszerben a közszolgáltatási díjat a lakosság az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáért felelős koordináló szervnek, az úgynevezett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak fizeti meg. A koordináló szerv a szolgáltatási díjat a közszolgáltatók részére utalja tovább. A szolgáltatási díj meghatározására és megfizetésének rendjére szóló jogszabály, az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályokat is megállapító miniszteri rendelet jóváhagyása megtörtént, és napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben.
A koordináló szerv részére fizetendő közszolgáltatási díj a szolgáltatás színvonalától, valamint az európai uniós kötelezettségek teljesítéséhez történő hozzájárulás mértékétől függ. Ezzel lehetővé válik, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás magas színvonalon, az uniós kötelezettségek teljesítésével a lakosság számára kedvező, rezsicsökkentett díjon kerüljön meghatározásra. A lakosság által fizetendő közszolgáltatási díjak mértékét és megfizetésének rendjét az átalakítás csak annyiban érinti, hogy április 1-jétől az esedékes díjakat az NHKV szedi be. A koordináló szerv 2016. december 31-éig a közszolgáltatási díjat ugyanolyan gyakorisággal számlázza ki, mint amilyen gyakorisággal a közszolgáltató is számlázott. A jövő évtől már negyedévente állít ki számlát a közszolgáltatási díjakról.
A számlázás és díjbeszedés időigénye miatt a közszolgáltatási díjak jellemzően csak a számlázást követő hónapban használhatók fel a közszolgáltató tevékenység finanszírozására, ennek megfelelően a jelenlegi zavartalan közszolgáltatási feladatellátás anyagi feltételeit, a napi kiadások fedezetét még a közszolgáltatók által április hónapban kiszámlázott és beszedett díjak fogják biztosítani. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás működési feltételeinek biztosítása céljából a koordináló szerv folyamatosan egyeztet a közszolgáltatókkal, és április 1-jétől közszolgáltatási tevékenységre vonatkozó részszámlát is befogad. A felsorolt intézkedések biztosítják a közszolgáltatók működőképességét és a zavartalan feladatellátást. Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi