DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Az a helyzet, hogy a magyar kormány figyel a magyar gazdák szavára, meghallja az ő hangjukat, ezért nem kell a Kossuth térre följönniük, hogy elmondják, hiszen nap mint nap kapcsolatban vagyunk a gazdákkal, értjük és átérezzük az ő nehézségeiket, és megoldásokat keresünk arra, hogy minden törvényes eszközzel és lehetőséggel próbáljuk segíteni az ő munkájukat.
S engedje meg, hogy itt határozottan vissza is utasítsam mind a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, mind a Magoszt ért vádjait, hiszen ezek olyan szakmai szervezetek, amelyek kiválóan végzik a munkájukat. (Novák Előd közbeszól.) Ugyanakkor hadd köszönjem meg azt a kérdését, hogy végre nem legendákat kérdez, hanem a magyar mezőgazdaság valós helyzetéről kell beszéljünk és beszélhetünk az elkövetkező időszakban.
A Földművelésügyi Minisztérium a rendelkezésre álló valamennyi eszközzel igyekszik enyhíteni a sertéshús, a tej és tejtermék, valamint a zöldség-gyümölcs piacán hónapok óta tapasztalható zavarokat. Az intézkedések egyrészt támogatási, másrészt ellenőrzési és szabályozási oldalról keresik a megoldást az erős importnyomás, a feketegazdaság, valamint a likviditási problémák kezelésére.
Tájékoztatom a képviselő urat, hogy az Európai Unió jogszabályai szerint érvényben lévő támogatási formák és jogcímek Magyarországon minden termelő számára elérhetőek. Az árletörő hatású, áfacsalással érintett vagy a termelés volumenéből adódóan jóval alacsonyabb áron előállított importtermékek visszaszorítása érdekében tehető kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban számos egyeztetés zajlott az elmúlt hetekben az ágazati, a kiskereskedelmi, valamint a kormányzati oldal részvételével. A tejtermelők nehézségeit a 2015. évi 49,6 milliárd forint után 2016-ban 63,5 milliárd forint támogatás biztosításával igyekszik enyhíteni a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tárgyalásokat folytat továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a termelőkkel és több élelmiszer-kereskedelmi vállalattal az almapiacon található értékesítési problémák megoldási lehetőségeiről, valamint a hazai termékek forgalmazásának előmozdítása és népszerűsítése érdekében.
A kiskereskedelmi láncok kormányzati eszközökkel való korlátozása az importtermékek forgalmazásában és akciózásában a vonatkozó uniós alapelvek, az egységes európai belső piac tiszteletben tartása mellett közvetlenül nem lehetséges, ugyanakkor a már meghozott intézkedések világosan mutatják elkötelezettségünket a hazai előállítású termékek iránt. Az egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése elősegíti az érintett ágazatok fehéredését, a munkahelyek megóvását a vidéki területeken és a munkaintenzív ágazatokban, emellett hozzájárul a lakosság megélhetési terheinek csökkentéséhez. Az intézkedések révén egyenlő versenyfeltételek alakulhatnak ki az érintett termékek piacán.
A kormány munkájában továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a feketegazdaság elleni küzdelem. Ezt jól mutatják az elmúlt évek intézkedései, az EKÁER rendszer bevezetése, az online pénztárgépek működése vagy éppen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közötti szoros együttműködésben, kiemelt intenzitással zajló ellenőrzések.
A piaci zavarok akut kezelésén túlmenően a kormány prioritásként kezeli a feldolgozóipar fejlesztéséhez szükséges forrásbiztosítást, egyúttal vizsgálja a hazai nagyvállalatok támogatásának lehetőségeit. A megtett hazai intézkedések mellett az ágazatokat sújtó válsághelyzetek kezelését célzó uniós tárgyalásokon Magyarország a gyors és hatékony segítségnyújtás mellett foglalt állást. A termelők likviditási problémáinak enyhítésére kedvező pénzügyi eszközök is rövidesen rendelkezésre állnak majd. Kérem, képviselőtársam, válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi