DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A szakmaiság jegyében engedjék meg, hogy a tankötelezettségről néhány gondolat erejéig, két percben emlékezzünk meg. Szerintem itt az egyik legfontosabb kérdés az, hogy van-e összefüggés a tankötelezettségi korhatár és a teljesítmény között.
(16.40)
Hadd mondjak erre néhány adatot. 2010-ben a 18 évet betöltők 20 százaléka 8 általános vagy 8 általános alatti végzettséggel rendelkezett Magyarországon. Egy állítás.
A lemorzsolódás mértéke nagyobb volt, mint 10 százalék - kettő.
A harmadik. A 2009-es PISA-felmérésben legjobban szereplő országokban a tankötelezettség általában 15 éves korig tartott - osztrákok, csehek, sorolhatnám. A legtöbb EU-s vagy OECD-tagállamban a tankötelezettségi korhatár 16 év; néhány „bezzeg” országot szeretnék mondani: Finnország, Norvégia, Dánia, tehát a skandináv államok gyakorlatilag teljes egészében, Belgium, Franciaország, Olaszország, sorolhatnám. (Gőgös Zoltán közbeszólása.) Akkor ezek után érdemes elgondolkodni, hogy vajon a tankötelezettségi korhatár az, ami meghatározza a teljesítményt, vagy esetleg valami más. Szerintem esetleg valami más.
És ha valamire, egy fontos aspektusra itt érdemes felhívni a figyelmet. Mióta a tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkent, azóta a 16 év alatti regisztrált álláskeresők száma növekedett, ezen belül pedig a közfoglalkoztatásban részt vevők száma növekedett, ami nyilvánvalóan senkinek sem célja. Tehát nem az a célja egyetlenegy kormánynak sem, hogy 16 év alatt közfoglalkoztatásba menjenek. Nem, a közfoglalkoztatásba azért mennek, mert alapvetően a szülők döntenek úgy, hogy a szegénység és egyéb problémák miatt ezt a lépést választják. Ez egy nagyon komoly kihívás.
Tehát ebben nekünk lépnünk kell, de a kollégáim majd fognak erről szólni, hogy 2016 szeptemberétől milyen lehetőségek állnak majd a kormány előtt ebben a tekintetben. De azt nem fogja a 18 évre való felemelés megoldani, hogy az a néhány ezer vagy akár több ezer fiatal ebben a rendszerben megtalálja a helyét. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi