IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Lehet Más a Politika támogatja a magyar felsőoktatás napjáról szóló törvényjavaslatot. Szimbolikus gesztus, hogy az első magyar egyetem alapításának 650 éves évfordulója alkalmából szeptember első napját a magyar felsőoktatás napjává nyilvánítjuk.
A szimbolikus gesztusok fontosak a felsőoktatásban is, de fontos lenne a szimbolikus intézkedéseken túl más intézkedéseket is meghozni a magyar felsőoktatás megerősítése érdekében. Erről néhány gondolatot szeretnék elmondani önöknek. Az LMP elsőként is a felsőoktatás állami támogatásának visszapótlását szorgalmazná. 2010 előtt még volt egy körülbelül 180-190 milliárdos költségvetési támogatás, de a források már a Bajnai-kormány alatt elkezdtek csökkenni, a Fidesz-KDNP-kormány folytatta az előző kabinet megszorító politikáját. Így lehetett az, hogy a Fidesz második kormányzása alatt a felsőoktatás támogatása mélypontra, 120 milliárd forint közelébe zuhant. Az állami támogatásról beszélek természetesen.
Most némileg többet költenek rá, a finanszírozás 150 milliárd forint körül van éves szinten, de ez még mindig jelentősen elmarad a korábbi finanszírozási szintektől. Az LMP minden költségvetési 100 forintból 10-15 forintot szánna az oktatásra, ez a jelenlegi összes oktatási kiadásnak legalább másfélszeresére történő emelését jelentené, többek között a felsőoktatás forrásainak is hasonló arányú növelését.
A gesztusértéken túl komoly segítséget jelentene a vidéki felsőoktatás érdemi fejlesztése. Érdekes módon, amikor a Testnevelési Egyetem egy sajátos katasztrófa következtében segítségre szorult, akkor azonnal milliárdok álltak rendelkezésére, sőt mi több, a korábbinál nagyobb sportlétesítmények építését tervezik a rekonstrukció keretében. Amikor a vidéki felsőoktatási intézmények voltak bajban, sokan a megszűnés szélére kerültek, akkor nem siettek ennyire a támogatással. Az LMP javaslatára csak hónapokkal később állították fel a Struktúraváltó Alapot.
Azonban nem csupán anyagilag kell megerősíteni a felsőoktatást, meg kell erősíteni a közös tervezést, a közös irányvonalak kialakítását. Természetesen nem hallgathatjuk el, hogy itt történtek jelentős lépések, főleg a korábbi időszakhoz képest a stratégia kialakításával, azonban meg kell erősíteni azt is, hogy a felsőoktatás kapcsán kialakuljon egy együttműködés az intézmények és a fenntartó minisztérium között. Ezt folyamatosan felülvizsgálható irányvonalak kibocsátásával, adminisztratív szakmai segítségnyújtással kellene-lehetne megtenni. Ez a politika valódi megerősítést jelent a gesztusértéken túl, és sokkal inkább egy egészséges és hatékony irányba mutat, mint a kancellárok kijelölése vagy a konzisztóriumok felállítása.
A felsőoktatás megerősítését jelenti, ha a felsőoktatásba jelentkezők számának zuhanását és a felsőoktatásba felvett hallgatók számának zuhanását megállítjuk. Igen, zuhanásról beszélünk, még akkor is, ha a tavalyi évben némileg megtorpant ez a zuhanás. A KSH adataira hivatkozunk: az adott korosztályon belül folyamatosan csökkent az elmúlt években a diákok száma. A jelentkezők aránya 18-24 éves korosztályon belül 12 százalék közeléből 10 százalék közelébe esett vissza, a felvettek aránya pedig 7 százalék fölötti értékről 6 százalék közelébe. Ezek az adatok tehát azt mutatják, hogy a demográfiai tendenciák ellenére csökken a felsőoktatásba jelentkezők és az oda bejutók száma.
Amellett, hogy támogatjuk ezt a javaslatot, azt gondoljuk, hogy szükség van ezek hangoztatására, és a szimbolikus gesztusokon túl érdemi és valós intézkedésekre is nagy szükség van. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi