HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm a szót. A napokban örömmel hallottam a hírt, hogy tovább növekszik a gyermekétkeztetésre szánt költségvetési támogatás.
Ha a tényeket nézzük, azzal szembesülünk, hogy soha egyetlen kormány sem növelte olyan mértékben a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat (Dr. Vadai Ágnes közbeszól. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.), mint ahogy azt a jelenlegi teszi. 2010 és ’14 között a központi költségvetésben 83 százalékkal, közel 24 milliárd forinttal, 2015-ben pedig 8 milliárd forinttal, összesen 61 milliárd forintra emelkedett a gyermekétkeztetés támogatása. Magyarország 2016. évi költségvetése már összesen 71 milliárd forint előirányzatot biztosít a települési önkormányzatok részére az intézményi gyermekétkeztetés, valamint a rászoruló gyermekek intézményen kívüli étkeztetésének egyes kiadásaihoz.
A korábbi időszakokban vagy a lehetőségek voltak szűkösek, vagy sajnos voltak olyan időszakok, például a baloldal kormányzása idején, amikor kevéssé érdekelte az éppen hatalmon levőket a gyermekek sorsa. Szerencsére most elmondható, hogy Magyarországon soha annyi gyermek nem kapott ingyen vagy kedvezményesen enni, mint most, hiszen 2010 és ’15 között a gyermekétkeztetésre fordított központi költségvetési támogatás összege több mint duplájára emelkedett. Tisztelt államtitkár úr, tavaly ősztől a bölcsődés, óvodás gyermekek széles köre vált újonnan jogosulttá térítésmentes étkeztetésre, az új évben elinduló szabályozással pedig a települési önkormányzatok kötelező feladatává vált a szünidei gyermekétkeztetés biztosítása is.
Az elmúlt időszak szabályozási változásaira tekintettel kérdezem államtitkár urat, milyen változás történt a hátrányos és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátásában. Hány gyermek részesül bölcsődében, óvodában, általános és középiskolában az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetés nyújtotta kedvezményben, illetve jól működik-e a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetése? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi