SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A rendelkezésemre álló 30 percet… - bár az ügy több tízezer fiatalt érint, de talán annyira egyértelmű, hogy az expozéban nem kell feltétlenül 30 percen keresztül a beterjesztett javaslatot méltatni, illetve az indokoltságát bemutatni a tisztelt Háznak.
Magyarországon évente ugyanis körülbelül 180-200 ezer diák vállal valamilyen típusú munkát, aminek jelentős része legalább 130 ezer fő tekintetében iskolaszövetkezetben realizálódik. Az iskolaszövetkezeti tag munkavállalók több mint 10 százaléka, körülbelül 15 ezer fő végez felsőfokú tanulmányaihoz kapcsolódó szakmai gyakorlatot ezzel párhuzamosan, mivel a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján a záróvizsgára bocsátás természetesen feltételül szabja a felsőoktatási intézmény által előírt szakmai gyakorlat teljesítését annak rendje és módja szerint. A 130 ezer iskolaszövetkezeti tag közül legalább 80 ezer fő azon hallgatók száma, akik 3-4 ezer munkalehetőség közül választhatnak. Ezek közül körülbelül 10-15 ezer fő végez olyan munkát, ami megfelel egyébként a jelenleg hatályos szabályok szerinti szakmai gyakorlat követelményeinek is, amelyeket teljesítenie kell a záróvizsgához, vagyis jelenleg nincs az összes, a felsőoktatásban tanuló hallgató számára a hatályos követelményeknek megfelelő szakmai hely, és néhány éven belül sem várható teljes lefedettség, így a hallgatók aktív közreműködése a szakmai gyakorlóhelyek megtartásában nem nélkülözhető.
További problémát jelent a jelenlegi szabályozásban, hogy a diákok ezeket a munkavégzéseket nem tudják elismertetni szakmai gyakorlatként, részben azért, mert a felsőoktatási intézmény nem fogadja el ezt a munkavégzést szakmai gyakorlatnak, ami, azt gondolom, rendkívül méltánytalan helyzet, hiszen az oktatási intézmény saját szervezésében nem tud sajnos minden hallgatója számára szakmai gyakorlóhelyet biztosítani.
Mi a probléma? Az iskolaszövetkezet nem igazolhatja le, mert az iskolaszövetkezet nem felel meg a szakmai gyakorlóhelyre vonatkozó kritériumnak - úgymint szakmai gyakorlatnak megfelelő helyiségek, eszközök, szakemberek - és oktatási tervnek, de ez nem is furcsa, hiszen a diákszövetkezet nem ilyen munkára rendeződött be, hanem lényegében a diákoknak kínál munkát. De a szolgáltatás fogadója, vagyis a cég, ahol a munkát ténylegesen végzik, sem igazolhatja le ezeket a diákszövetkezeteken keresztül történő munkavégzéseket, mert a szolgáltató fogadója nem áll jogviszonyban a diákokkal, hiszen a diákok a diákszövetkezettel állnak jogviszonyban. A módosító javaslat tehát nemcsak megszünteti a tanulmányaik mellett szakmai gyakorlatnak megfelelő munkát végző diákokkal szembeni, jelenleg fennálló méltánytalan helyzetet, de reményeink szerint egyúttal csökken azon hallgatók száma is, akik számára az oktatási intézményeknek vagy saját maguknak kell gondoskodni a diploma megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlóhelyről.
Ezenfelül a módosítás hatására nő vagy nőhet azon cégek száma, akik bekapcsolódhatnak a hallgatók gyakorlati képzésébe oly cégek köréből, amelyek önállóan ezt nem tudnák megtenni, de azzal, hogy adminisztratív kötelezettségeik jelentős részét az iskolaszövetkezet átvállalja, már remélhető csatlakozásuk ezen szakmai gyakorlatokhoz. Továbbá a javaslat azt is biztosítani kívánja, hogy ezen eredményeknek megfelelő garanciák mellett az egyéb szakmai gyakorlóhelyekre vonatkozó szabályok betartásával is azonos ellenőrzési mechanizmusok hatálya valósulhasson meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Összességében elmondható, hogy a törvényjavaslat azt az ellentmondásos helyzetet kívánja korrigálni, hogy a gyakorlóhely nem igazolhatja a szakmai gyakorlatot, mert az nem minősül munkáltatónak ebben a tekintetben. Az iskolaszövetkezet szintén nem igazolhat, mert szakmai gyakorlóhelyként történő regisztrálásához nincsenek meg a kellő erőforrásai, vagyis reményeink szerint ez az egyszerű, de a gyakorlati élet jelen pillanatban joghézagos helyzetét olyan módon javíthatja, hogy minél több felsőoktatási hallgató számára teszi meg akár diákszövetkezeteken keresztül is a szakmai gyakorlatának hatékony teljesítését.
Bízunk benne, hogy ez a módosítás valóban több tízezer olyan diáknak segít a szakmai gyakorlatot megszerezni, aki jelen pillanatban elég felelős ahhoz, hogy a tanulmányai mellett még munkát is végez, akár diákszövetkezeteken keresztül. Bízunk benne, hogy a beterjesztett javaslat támogatást fog találni a képviselőtársaim között. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi