DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Úgy látszik, képviselő úr nem kíváncsi a válaszra; ez így egy kicsit furcsa kérdésfelvetés napirend előtt. Nagyon furcsa volt, hogy „sajnálatos eseményekkel” próbálta volna kifejezni az ott kialakult állapotokat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök úr már az irodánál történtek másnapján leszögezett itt a parlamentben, és egyértelművé tette az ország nyilvánossága számára, hogy méltatlannak tekinti a helyzetet, és kezdeményezi a Nemzeti Választási Bizottságnál a szabályozás újraalkotását, ahol az MSZP-nek is van képviselete, tehát ha bármilyen érdemi és nem hecckeltő kampányra kívánják felhasználni ezeket az eseményeket, akkor élhetnek javaslattal. (Lukács Zoltán: Palikám, lassan szégyelld el magad!)
Ami a jogszabályok módosítását illeti: a Választási Bizottság megkapta a felkérést, és remélem, hogy a Patyi úr vezette testület hamarosan leteszi a javaslatait, és ennek alapján az 1998 februárjában, tehát még a Horn-kormány idején alkotott törvényszöveget sikerül majd úgy megváltoztatnunk, ami a párhuzamos kezdeményezés kérdéskörét… (Zaj.) Azt hittem, hogy érdemi volt a kérdés, azért próbálok rá érdemben válaszolni. Tehát az 1998 februárja óta létező anomáliát végre sikerülne megoldani. (Lukács Zoltán: Ne erről beszélj, hanem azt meséld el, hogy mi történt a múlt héten kedden!)
Ami a régóta létező jogintézményt illeti: mint említettem, remélhetőleg meg tudjuk majd oldani ezt a kérdéskört. Ősszel én magam kezdeményeztem ötpárti egyeztetést, amikor a népszavazási törvény nyitva volt, és az MSZP szintén élhetett volna ezekkel a javaslattételeivel. Frakcióvezető úr akkor a válaszlevelében úgy tájékoztatott, hogy a kormányzat számára teljesíthetetlen feltételek esetén hajlandó csak tárgyalóasztalhoz ülni. Többek között a választókerületek újrarajzolásáról, a választójogi törvényről, az eljárási rendről, a népszavazási teljes törvényről volt szó, és az ahhoz kapcsolódó eljárás teljes megváltoztatásához kötötte az érdemi párbeszédet. Ez nem konstruktív együttműködés!
Rogán Antal miniszter úr a múlt héten felhívta a figyelmet arra is, hogy szemben az ellenzéki állításokkal, csak az elmúlt egy esztendőben négy olyan, a baloldalhoz köthető népszavazási kérdés is volt, amelyekben egyébként teljes körű aláírásgyűjtést folytattak le, mindegyikben sikertelenül. Talán ezek a kudarcok is ingerlik önöket, és ezért nem tudják ezt a helyzetet konstruktívan kezelni (Tóbiás József: Engem az ingerel, ahogy te beszélsz, de az nagyon!), amint említettem, a módosítás tekintetében. Azt gondolom, hogy nem mindig találkozik az önök szándéka a választópolgárok akaratával. Önmagában azt a kérdést is, hogy a vasárnapi munkavégzésnél hogyan kedvezzünk a dolgozóknak, mindig kifordítják.
Ismételten kiemelném: elismerjük, hogy a benyújtási moratórium jelenleg érvényben lévő, de hangsúlyozottan a Horn-kormány idejéből származó intézménye méltatlan helyzethez vezethet. (Zaj az MSZP soraiban.) Mindazonáltal a hatályos jog is biztosít védelmet az esetleges atrocitásokkal szemben, tehát a büntető törvénykönyv rendelkezik arról az esetről, amennyiben valóban jogsértés történt (Zaj az MSZP soraiban.), ha a választásban, a népszavazásban, a népszavazási vagy európai polgári kezdeményezésben akadályozott személyeket akár erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik valaki, akkor az a büntető törvénykönyv hatálya alá tartozik. Ennek a vizsgálata tart.
(11.30)
Ami a „sajnálatos eseményeket” illeti, megint csak belekapaszkodnék abba, amit képviselő úr mondott. Ebben az évben van a 10. évfordulója, hogy az önök által vezényelt, hogy mondjam, rendőrség vagy alakulatok ősszel, az ’56-os megemlékezéseken állami erőszakkal, verőlegényekkel szétvertek legális demonstrációkat, amikor önök nem léptek fel ez ellen (Folyamatos közbeszólások az MSZP-frakcióból.), sőt provokációként felgyújtottak autókat. Ott milyen eredményre vezettek a nyomozások? Miért nem találták meg ott a tetteseket? Miért tüntették ki az akkori rendőrkapitányt? És önök beszélnek jogállamiságról?! Önök beszélnek erőszakról? Nem szégyellik magukat?! (Dr. Harangozó Tamás: Nekem beszélsz? Nem szégyelled magad?) Köszönöm a figyelmüket. (Taps és Bravó! kiáltások a kormánypárti frakciókban. - Heringes Anita: Úgy elzavarnak titeket, hogy a lábatok nem éri a földet! - Az elnök csenget.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi