DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Van olyan dolog is, ami működik a KLIK-ben; ennek még akár örülhetnénk is, ha nem például a törvénytelen visszafoglalkoztatás lenne az. Az N1 TV Felderítő című műsorából ugyanis kiderül, hogy van olyan tankerület Magyarországon, ahol úgy foglalkoztatnak megbízási szerződéssel is pedagógusokat, hogy ők közben közalkalmazottként is a KLIK-nek dolgoznak. Ez az eljárás egész egyszerűen törvénytelen. Persze, rendkívül jó lehetőséget biztosít arra, hogy a pénzeket ki lehessen osztani, ugyanis ezekben az esetekben nem is lett volna szükség az óraszámok alapján arra, hogy megbízási szerződéssel más intézményből hozzanak oda pedagógusokat. Azt az intézményvezető-helyettest, aki ezeket a visszaéléseket jelezte a tankerületnél, ellehetetlenítették, és amikor az új pályázatát beadta egy másik iskolába, az ország másik végében, Nagyatádra, akkor a tankerületi igazgató azt mondta neki, hangfelvétel bizonyítja, hogy nem a szakmai teljesítménye alapján fogja őt értékelni, és ő senkinek nem szeretné tönkretenni az életét, de azért nem szép dolog, hogy bejelentéseket tett ez az intézményvezető-helyettes. Szintén hangfelvétel bizonyítja azt is, hogy amikor az encsi gimnáziumba beadta a pályázatát, akkor a KLIK munkatársa megsúgta neki, hogy hiába is próbálkozik, mert azt az állást gyakorlatilag valakire kiírták, így teljesen mindegy az, hogy az ő pályázatát sem az intézményvezető, sem a tankerületi igazgató nem találja, sem a KLIK-ben nincs meg, sem az iskolában nincs meg, mert már megvan a pályázat nyertese.
Államtitkár Úr! Szégyen, hogy ez a helyzet kialakult az oktatásban. Szégyen, hogy a KLIK-ben ilyen állapotok uralkodhatnak. Mit gondolnak, hogy érezte magát az a pedagógus, hogy érezte magát Ablonczi Diána, aki egyszerű kémiatanárként, állampolgári kötelességének eleget téve jelentette ezt a helyzetet a hatóságoknak? Mit tudott tenni? Mit tehetett volna pedagógusként, intézményvezető-helyettesként, állampolgárként azon kívül, hogy a törvénytelenséget, a közpénzek pazarlását megpróbálta megszüntetni? Gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítették, most egy majdnem 100 százalékban hátrányos helyzetű gyerekeket oktató intézményben kényszerül tanárnak lenni. Ez a hölgy, ez a kémiatanár eljött hozzám, beszélgetett velem, és úgy éreztem, amikor elmondta ezeket a történéseket, mintha egy szürreális krimiben lennék. De, államtitkár úr, nem egy szürreális krimiben voltam, hanem a KLIK hétköznapi működését tudtam ezáltal meglátni. Azt láttam, azokat a kérdéseket tettem fel magamnak, illetve a hölgynek is, hogy mért kell ezt csinálni. Hogy képes arra egy tankerületi igazgató, hogy ő követ el törvénytelenséget, majd a pályázathoz nem a szakmai teljesítménye alapján értékeli a hölgyet, hanem annak alapján, hogy ő merte ezt a hatóságoknak jelezni?
A Jobbik mindenesetre feljelentést fog tenni ezekben az ügyekben, hiszen teljesen egyértelmű, hogy törvénytelenségről volt szó. A pedagógusokat nem elhallgattatni kellene, hanem meghallgatni kellene azt, amit mondanak. Ezt a hölgyet megpróbálta a KLIK elhallgattatni ahelyett, hogy megszüntették volna ezt a törvénytelen gyakorlatot. Közérdekűadat-igényléssel fordult a KLIK-hez, és azokból az adatokból világos, hogy a mai napig ez a törvénytelen helyzet áll fenn ebben a tankerületben. Ez egy kommunista módszer, a titkosrendőrség működött akkor így. Ahogyan kommunista módszer az is, ahogyan az egész oktatás helyzetére vonatkozóan próbálják eltussolni a nehézségeket, és hazardíroznak összevissza, mást mondanak, mint amit cselekszenek.
Emlékezhetünk rá, hogy Lázár János néhány hete a kormányinfón azt mondta, hogy a KLIK problémái nem személyi kérdések, nem a KLIK vezetőjének alkalmasságától függnek. Ezt követően egy héttel bejelentették a KLIK vezetőjének leváltását. Lázár János azt is mondta a kormányinfón, hogy az állami fenntartás nem kérdőjelezhető meg; most már olyan híreket hallunk, hogy júniustól teljesen átalakítják az egész rendszert, és a KLIK ebben a formában akár nem is fog tovább működni. De ami talán a leginkább felháborító, az az, hogy önök állandóan arról beszélnek, hogy kiemelten fontos ágazatnak tekintik az oktatást, ehhez képest GDP-arányosan 2003-ban a magyar állam 5,6 százalékot költött az oktatási rendszerben, önök 2013-ban 3,9 százalékot költöttek erre, ami regionális összehasonlításban is sereghajtóvá teszi Magyarországot. Ha valóban fontos a gyerekek jövője és valóban fontos az oktatás, akkor a pénzt ne sajnálják ettől a területtől! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi