DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Nem mindenben értünk egyet természetesen, és ezért kell hogy válaszoljak néhány kérdésére önnek.
Azt mondja, hogy a magyar vidék nem működik, nem fejlődik. Rögtön ezt az első kijelentését, engedje meg, hogy cáfoljam, mert ez egy olyan súlyos kijelentés, amelynek gyakorlatilag minden éppen az ellenkezőjét mutatja. Hogy vannak nehézségek, meg voltak nehézségek, és hogy van munka nap mint nap, hogy át kell alakítani akár a birtokpolitikai rendszert ahhoz, hogy a vidéken új életmegmaradás lehessen, az szerintem egy természetes folyamat, hiszen ahogy haladunk előre az időben, ahogy a XXI. századba lépünk, új és új kihívásoknak kell megfelelni, új és új elvárásokat kell megfogalmazni a vidéken élőknek is. Azt hiszem, pontosan ez a kormány volt az (Mirkóczki Ádám közbeszólása.), amelyik a legnagyobb ellenállásban is képes volt megfordítani a támogatáspolitikát, hogy nem a nagybirtokokat támogatja, hanem a kicsiket. Pontosan azért támogatja és hozta létre a fiatal gazdáknak jutó támogatást, pontosan azért hozott létre olyan oktatási rendszert is, hogy minél többen legyenek képesek bekapcsolódni a magyar mezőgazdaságba, azaz a vidéki élet lehetőségébe.
Azt kell mondjam önnek, sokszor vitatkozunk azon, hogy a kisüzemek és nagyüzemek aránya hogyan viszonyuljon egymáshoz. Mindenképpen azt szeretném, ha azt kitisztáznánk, hogy szükség van mindegyikre, mert a nagy mint elöl járó, innovációt befogadó, inspiráló gazdasági forma tudja vonzani a magyar tőkét, tudja vonzani azt a tudásipart, amely akár a Magyar Tudományos Akadémián, akár a magyar agrártudományi egyetemeken keletkezhet, és tudja fogadni azokat a műszaki innovációkat, amelyek természetesen ma már rendelkezésre állnak, és ez végtelenül szükséges. Az, ami a Hortobágyi Természetvédelmi Nonprofit Kft. életében történik, nagyon jól mutatja azt, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie, hogyan kell új és új kihívásokra új és új választ találnia.
Azt kell mondjam önnek, hogy a kormány tevékenységét éppen jól jellemzi az, hogy milyen sikereket tudott elérni a természetvédelem területén, hogyan bővültek azok a területek, hogyan terjedt ki maga a természetvédelem köre. Ha csak a legszűkebb pátriánkat nézzük, a Szigetközt, ott is nagy előrelépések várhatók, hiszen ha minden jól megy, 2017 végére már egy újabb minősítéssel tudjuk a Szigetköz térségét felmutatni mint naturpark, természetesen több tízezer hektár területet bevonva. Azt hiszem, emiatt szó nem érheti a házat.
Nehézségekkel küzdünk, és vannak olyan szituációk, helyzetek, amikor esetleg kell lépnünk egyet hátra, hogy erőt gyűjtve kettőt lépjünk majd előre, és ezek a folyamatok pont most vannak. Jól érzékeli, igen, vannak nehézségek, sőt olyan kézzelfogható nehézségek is vannak, hogy sokszor nincs az a fűkasza, ami kellene, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz.
Tehát, képviselőtársam, én azt tudom önnek mondani, hogy ha ideiglenesen nehézség is van, minden törekvés azt mutatja és arra irányul, hogy ezek a folyamatok hogyan jöjjenek.
Engedje meg, hogy itt ezeket a nyilván az ellenzékiségből eredő kérdéseket, ezeknek az indulatait, a rosszindulatúságát visszautasítsam. Hogy van-e sanda szándék ezzel kapcsolatosan? Azt kell mondjam önnek, hogy olyan erős nemzetközi védelem alá esnek ezek a természetvédelmi területek, hogy bármilyen kormánya lenne Magyarországnak, sem tudna hozzányúlni a természetvédelmi területekhez, tehát ez mind szigorú védelem alatt van.
Ki szállít a HiPP-nek? Majd a HiPP eldönti, hiszen közbeszerzést ír ki rá, megversenyezteti, és aki a legjobb ajánlatot tudja tenni, az majd beszállít, és amikor a Hortobágyi Nonprofit Kft. olyan helyzetben lesz, hogy újra beszállítóvá tud válni, akkor ő is beszáll a ringbe. Azt kell hogy mondjam, neki igazából nem is ez lenne a feladata, hanem a tenyészállat-előállítás, a tenyészállat-utánpótlás, az, hogy a génmegőrzés olyan fokú legyen és olyan biztonsággal legyen, hiszen azért ott olyan tudományos tevékenység is zajlik, amire méltán lehetünk büszkék, és azt hiszem, kellő garanciaként a jövőben, azt az értéket megőrizve, fel tudjuk majd mutatni. Köszönöm szépen kérdéseit. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi