HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Rövid mondanivalóm lényege a köszönetnyilvánítás. Mi ezt a kérdéskört, ezt a problémakört már igen régóta feszegetjük itt a Ház falain belül is. Nyilván nemcsak az itteni munkatársak, köztisztviselők kapcsán, hanem általában a magyarországi köztisztviselők kapcsán szerettünk volna, szeretnénk folyamatosan jelentős béremelést elérni, de kétségtelen tény, hogy kiemelten a saját házunk tájára szerettünk volna figyelmet fordítani, és már a tavalyi év során is szorgalmaztuk ennek a törvénynek a létrejöttét. Az akkor nem sikerült. Én nagyon örülök neki, hogy mostanra megért már a kormánypártokban is a gondolat, és hogy ehhez a törvényjavaslathoz mi olyan módosító indítványokat tudtunk beadni, amiket aztán el is fogadott a szakbizottság.
Egy kicsit sajnálom, hogy éppen egyébként a tavalyi indítványhoz még hozzátartozott volna az Alkotmánybíróság Hivatala, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal, most még ezt ki szerettük volna egészíteni az ombudsmani hivatalban dolgozó köztisztviselőkkel is; ahhoz képest, hogy az Országgyűlés létszáma mekkora, ez már nem jelentett volna érdemi pluszterhet, hiszen intézményenként pár tucat köztisztviselőről beszélünk csak. Sajnos ezt nem sikerült átvinni a Házon, de még azért mint módosító indítvány holnap itt lesz önök előtt. Nagyon kérem, hogy támogassák.
Szerettünk volna a továbbiakban a nyelvvizsga kérdésénél is egy kicsit megengedőbb szabályozást, de már az, amit befogadott a szakbizottság mint saját módosító indítványunk, már az is egy előrelépés az eredeti indítványhoz képest. Valamint az, hogy senkinek nem lehet kisebb a bére még véletlenül sem a különböző címek adományozása, illetve elvétele kapcsán, mint a törvényjavaslat elfogadása előtti időpontban, hogy ez a felfüggesztő feltétel bekerült ebbe a törvényjavaslatba, ez is egy nagyon fontos szempont szerintem. Tehát ezek alapján az, hogy a nemzetgazdasági havi bruttó kereset összege lesz az illetményalap itt a Házon belül, igaz, hogy ez nem a mindenkori évet megelőző, hanem az azt megelőző, tehát a két évvel azelőtti átlagösszegre fog vonatkozni, akkor is egy jelentős előrelépés.
Ugyanakkor annak is örülünk, hogy azt a módosító indítványunkat befogadták, ami alapján majd 2020-tól kezdve át fogunk tudni térni arra, hogy ez az illetményalap mindig a megelőző évre vonatkozzon. Tehát jó hír az itteni köztisztviselők számára, hogy jövőre, illetve az azt követő évben csak egy-egy emelés, de azt követően viszont egyszerre két emelés is fogja érinteni az illetményüket.
Szerettünk volna még a szakmai főtanácsadói, tanácsadói címek kapcsán is egy kicsit rugalmasabb szabályozást elérni, pontosabban azt, hogy akinek most jelenleg van már tanácsadói, főtanácsadói címe, az ezt a címet szakmai főtanácsadóként, tanácsadóként továbbvihesse. Remélem, hogy e tekintetben majd még lesz a közeljövőben valamifajta érdemi módosítás.
Összességében viszont azt tudom mondani még egyszer, csatlakozva Vas Imre képviselőtársamhoz, hogy rendkívül fontos az a munka, amit az itteni köztisztviselők, munkavállalók végeznek, és mondjuk ki, mert az Országgyűlési Őrség tagjaira is fog vonatkozni ez a törvényjavaslat, tehát ez rendkívül fontos áldozatkész munka, amit ők itt nap mint nap letesznek az asztalra, és amivel segítik a munkánkat. Úgyhogy ezért is nagyon örülök, hogy ezt a törvényjavaslatot holnap várhatóan a Ház teljes konszenzusban el fogja fogadni.
Kérem, engedjék meg, hogy egyben boldog karácsonyt kívánjak a Ház minden munkatársa és itt dolgozója részére. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi