VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedjék meg, hogy egy idézettel kezdjem. „Tisztelt Nemzetgyűlés! A kormány a velencei megállapodás alapján a soproni népszavazási területen megtartott népszavazás örvendetes eredményének úgy bel-, mint főleg külpolitikai szempontból akkora jelentőséget tulajdonít, hogy ezen történelmi fontossággal bíró eseménynek törvényhozási úton való megörökítését indokoltnak tartja.”
1921. december 14-én Sopron és a környező nyolc település sorsdöntő népszavazásban döntött arról, hogy Magyarországhoz kíván tartozni, és nem kíván hazát és szívet cserélni.
(8.20)
A népszavazás eredménye mindenki előtt ismert, Sopron lakossága elsöprő többséggel Magyarország mellett döntött. Az idézet pedig a Nemzetgyűlés közjogi bizottságának a soproni népszavazás eredményét bemutató állásfoglalásából származik, melynek szellemében a Nemzetgyűlés 1922-ben a Civitas Fidelissima, a leghűségesebb város címet adományozta Sopronnak. Ezt a címet a város ma is büszkén viseli a címerében is.
Elődeink kijelölték az utat, példaértékű tetteikkel útmutatásul szolgálnak a jövő nemzedékeinek, nekünk arra vonatkozóan, hogy ilyen embert próbáló időkben a hűség és a hazaszeretet lehet az egyetlen támaszunk. Sopron mint a leghűségesebb város bátran helytállt a magyar történelemben addig példátlan hovatartozásról szóló népszavazásban.
S nem feledhetjük, hogy akkor már száz éve Sopron és a környékbeli községek polgárai otthon voltak Magyarországon, otthon, és biztonságban. De jött az első világháború, megváltozott körülöttük a világ, és a világ el akarta venni a hazát, és egy tollvonással a határ túloldalára akarta tolni mindazt, ami egész életükben az anyaföldhöz kötötte őket. A legfontosabbat köszönhetjük ezeknek az embereknek, a feltétlen hűséget hazánkhoz. Ez az a vezérelv, amely mentén ők akkor a döntést meghozták, és ez az a vezérelv, amely a mi politikánkat is irányítja, ez az a vezérelv, amelynek szellemében a soproni honvédek küzdöttek, és ez az a vezérelv, amelynek szellemében a Magyar Honvédség honvédei ma is védik büszkén a magyar hazát a déli határokon.
Máshol is voltak népszavazások az új határok által szabdalt Európában, 1920-ban Dánia és Németország között, 1921-ben Németország és Lengyelország között. S a jogos érvek mellett a Baltikumtól az Adriáig az irreguláris szabadcsapatok is megjelentek, mint ahogy az történt 1921. augusztus 28-án Ágfalvánál, ahol soproni főiskolások és diákok, magyaróvári gazdászok és pesti műegyetemisták küzdöttek.
Sopron és a környező települések mellett még további helységek is dacoltak az akkori diktátummal. A Vas megyei Szomoróc község lakosai a szomszéd Kerca lakosai és az ott állomásozó határőrök segítségével 1920. augusztus 1-jén fegyveres harcban szorították ki falujukból a megszállókat. Bár a sikert ellentámadás követte, hosszú tárgyalások után 1922. február 8-án Szomoróc újra Magyarországhoz csatlakozhatott, s ma a két falu Kercaszomor néven alkot egy közösséget.
Ezek az évfordulók és a kerek évfordulók különösen alkalmasak arra, hogy rádöbbentsék az utókort, minket az elődök nemes tettei előtti főhajtásra. Így történt ez 2001-ben a 80. évfordulón, és így lesz ez remélhetően 2021-ben a 100. évfordulón is, megemlékezve arról, hogy a kihirdetett döntés visszaadta egy megtört nemzet önbizalmát és hitét a jövőben. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi