VARGA SZIMEON

Full text search

VARGA SZIMEON
VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание! Позволете ми да ви поздравя от името на българите в Унгария и от моето име. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága és magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket. Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy bizottságunk a T/18316. számú, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot 2017. november 13-án megtárgyalta, és 12 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a következő véleményt alakította ki.
Az előttünk fekvő törvények módosítását célzó javaslatok közül két törvény érinti a nemzetiségi nyelvhasználatot. Az egyik a büntetőügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló 2006. évi CXXIII. törvény. A módosítását célzó javaslatban a közvetítői eljárás során felmerült költségekre vonatkozó szabályozás során nem sérülnek a magyarországi nemzetiségekhez tartozók jogai, hiszen az előttünk fekvő javaslat szerint az állam előlegezi azt a költséget, amely annak kapcsán merül fel, hogy a sértett, a gyanúsított vagy a törvényes képviselő az eljárás során a nemzetiségi anyanyelvét használhatta.
Szabályozásra került továbbá az is, hogy az állam viseli azt a költséget, amely annak kapcsán merül fel, hogy a gyanúsított az eljárás során a nemzetiségi anyanyelvét használta. A másik törvényjavaslat, amely a nemzetiségi anyanyelvhasználatot érinti, a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény.
A nemzetiségi nyelv használata és a tájékoztatáshoz való jog az előttünk fekvő módosítást megelőzően is biztosítva volt, hiszen a végrehajtás során az elítélt és egyéb jogcímen fogva tartott mind szóban, mind írásban használhatja a nemzetiségi nyelvét, továbbá a fogva tartással kapcsolatos ügyekben kifejezett kérésére a határozatokat nemzetiségi nyelvére le is kell fordítani. A tájékoztatáshoz való jog sem sérül, hiszen a végrehajtásért felelős szervnek az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogva tartott részére a végrehajtás rendjére, a végrehajtással összefüggő jogaira és kötelezettségeire vonatkozó jogszabályi rendelkezések lényegi elemeiről, valamint a fogva tartást foganatosító szerv házirendjéről is tájékoztatást kell adniuk nemzetiségi nyelven.
A módosításban szereplő szövegcsere, amely a „nem magyar anyanyelvet, nemzetiségi anyanyelvet vagy törvénnyel kihirdetett nemzetközi szerződésben meghatározott egyéb anyanyelvet” szövegrészt tartalmazza, egyértelművé és átláthatóbbá teszi a törvényt, és illeszkedik az új büntetőeljárásról szóló törvény fogalomhasználatához.
Tisztelt Országgyűlés! Összességében a felsorolt, a javaslatban szereplő módosításokat a Magyarországi nemzetiségek bizottsága üdvözli és elfogadásra javasolja. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi