DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy rendkívül fontos témáról beszélünk, rendkívül fontos törvényjavaslat van előttünk. Nyilvánvalóan nem kívánom megismételni azt, amit Selmeczi Gabriella képviselőtársam előterjesztőként elmondott és amit Horváth László képviselőtársam vezérszónoklatként elmondott, de mindenképpen hangsúlyozni kívánom azt, hogy a Fidesz-KDNP a politikájában mindig kiemelt figyelmet fordított és fordít a gyermekek testi, lelki és szellemi védelmére. A 2013-ban elfogadott büntető törvénykönyv, majd az azt követő módosítások és a kormányzati intézkedések szigora is nyilvánvalóan ezt tükrözik.
Jelen módosítás - a gyermekek fokozott büntetőjogi védelmének egyik lépése - azt a szándékot fejezi ki, hogy a 12 év alatti gyermek sérelmére elkövetett szexuális cselekmény, ha az elkövető a sértett hozzátartozója, vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése vagy egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt áll, akkor függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el, súlyosabban legyen büntetendő.
A Fidesz-KDNP a gyermekek sérelmére elkövetett bántalmazást elfogadhatatlannak tartja, ugyanis ezek a cselekmények morális és erkölcsi értelemben is a legsúlyosabbak. Én nagyon örültem annak, hogy Bárándy Gergely képviselőtársam is, ha jól értettem, támogatja ezt a törvényjavaslatot, és elfogadta ezeket az álláspontokat. Ezek közül is kiemelendő, amikor a tettes olyan személy, akinek éppen hogy gondoskodnia kellene a gyermekről, és ő visszaél ezzel a gondoskodással, visszaél azzal a bizalommal, amit a szülők és a gyermek táplálnak irányába.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Alkotmánybíróság a 12. életévet be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak értelmezéséről szóló 2/2016. büntető jogegységi határozat alaptörvényellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről szóló 19/2007. (VII. 18.) Ab-határozatával megsemmisítette a 2/2016. büntető jogegységi határozatot. A Kúria az 1/2017. számú büntető jogegységi határozatával a 2/2016. számú büntető jogegységi határozatát pedig hatályon kívül helyezte.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az imént ismertetett Ab-határozat után annak érdekében, hogy a kiemelt gyermekvédelmi politikát folytatni tudjuk, szükségessé vált a Btk. 197. §-ának a módosítása. A törvényjavaslat ezt a módosítást tartalmazza akként, hogy úgy módosítja a Btk. 197. § (4) bekezdésének a) pontját, hogy az megfeleljen a BJE-ben kifejtett jogalkalmazói szempontoknak, lehetővé téve, hogy a 12 év alatti sérelmére elkövetett szexuális cselekmény, ha az elkövető a sértett hozzátartozója, vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése vagy egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt áll, függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el, 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel legyen fenyegetett.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot; kérem, támogassák önök is. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi