DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem kívánva megismételni, ismételten elmondani azt, amit Völner Pál államtitkár úr előterjesztőként és Répássy Róbert képviselőtársam vezérszónokként már elmondott, de fontosnak tartom hangsúlyozni azt, hogy a váltójogi szabályozás 1965 óta nem került megújításra, így a megváltozott körülmények között aktuálissá vált a genfi egyezmény keretei között történő felülvizsgálata.
Az, hogy maga a váltójogi szabályozás rendkívül poros lett, mint ahogy Gúr Nándor képviselőtársunk is ezt elmondta, odavezetett, hogy gyakorlatilag jelen pillanatban a gyakorlatban egyre jobban visszaszorul, de éppen ez a törvényjavaslat akarja megteremteni újra azt a lehetőséget, hogy ne csak egy elméleti fizetési eszközről legyen szó, hanem egy olyan fizetési eszközről is, amit a gazdaság különböző szereplői a mindennapi életük során megfelelően tudnának alkalmazni. A törvényjavaslat tehát a gyakorlat számára újra lehetővé kívánja tenni egy régi jogintézményét azzal, hogy a gyakorlatban is lehessen alkalmazni, és kialakítaná a leszámolóhelyi fizetést is, amely a váltó fizetés végetti bemutatásának alternatív helyszíneként is szolgálhat az egyébként a váltón megjelölt fizetési hely mellett.
A törvényjavaslat megújítja a váltóperekre vonatkozó rendelkezéseket, mert a régi Pp.-nek a váltóperekre irányadó néhány, szétszórtan elhelyezett speciális rendelkezései csak a váltóperek gyors elbírálását voltak hivatottak biztosítani, de magát a garanciális szabályokat nem. A törvényjavaslat a tradicionális anyagi jogi szigort, a váltószigort a váltókövetelés sajátos és privilegizált természetéhez igazítottan újra megteremti; újra megteremti a lehetőségét annak, hogy a váltójogi igényt perben érvényesíteni lehessen, ezzel a javaslat a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény általános szabályaihoz képest szigorúbb, a váltókövetelés érvényesítését elősegítő, támogató eljárási szabályokat állapít meg.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Összességében a törvényjavaslat tehát a mind hiteleszközként, mind fizetési eszközként alkalmazható váltó szabályozását korszerűsíti, nagyban javítva a gazdasági élet szereplőinek biztonságát e vonatkozásban is. Mindezek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója rendkívül örül annak, hogy egy ilyen tradicionális intézmény, mint a váltójog visszakerül a magyar gyakorlatba, ezért támogatja a törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi