DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Győrffy Balázs képviselő úr törvényjavaslata a címéhez hűen olyan elemeit érinti az agrárszabályozásnak, amelyek összességében valóban az agrárium versenyképességét növelik. Ez tetten érhető akár a járulékmentesen felhasználható öntözővíz mennyiségének növelésében és az öntözőberendezésekkel kapcsolatos földvédelmi eljárások egyszerűsítésében, akár a különleges rendeltetésű vadászterületek üzemtervének meghosszabbításában, de a rendezett piaci kapcsolatok működését ösztönző késedelmi kamat vagy minőségi reklamáció szabályozásában egyaránt, ahogyan a termésbecslés működésében vagy a minőségi termékek elterjedését ösztönző nemzeti minőségrendszerekben egyaránt. Szerteágazó kérdések, de köszönettel tartozunk képviselő úrnak, hogy ezeket összegyűjtve felvállalta a törvényi módosításokat.
A kormányzat részéről jelen ciklus egyik kiemelt témája a bürokráciacsökkentés volt, örömmel veszem, hogy képviselőtársam is kiveszi a részét ezen munkából.
Jelentős könnyítést jelent a gazdálkodók számára, hogy vízkészletjárulék-mentesen használhatnak föl vízjogi engedélyenként évi 400 ezer köbméter vagy vízhasználónként az öntözött terület után hektáronként évi 8 ezer köbméter, a halgazdálkodási és rizstermelési célú vízhasználat esetében vízjogi engedélyenként évi 400 ezer köbméter vagy hektáronként évi 25 ezer köbméter vizet. A bérvadászat meghatározása körében beiktatja a bérvadászati szerződések - a gyakorlatnak egyébként megfelelő - írásbeliséghez kötöttségét, valamint a „díjazás ellenében” kifejezést.
A különleges rendeltetésű vadászterületek üzemtervi ciklusára vonatkozó módosítás eredménye lesz, hogy 2037-ben valamennyi magyar vadászterület üzemterve egyidejűleg járjon le, és a vadgazdálkodási tervezés mind a tájegységi vadgazdálkodási tervek, mind a vadászterületekre vonatkozó vadgazdálkodási üzemtervek tekintetében időtartamukban és szakmai szempontjaikban egységesen legyenek kezelhetők. Ez egy végtelenül fontos és eredményes előrelépés lesz.
A földhasznosítási kötelezettség teljesítésének a korábbiakhoz képest rugalmasabb lehetőségét teremti meg, kormányrendeleti szintű kivételekre való utalással, a korábbi „csak törvényi kivételek” helyett. A kis teljesítményű naperőművek átlagosnál gyengébb minőségű földeken való létesítését kezdeményezi azáltal, hogy ebben az esetben nem kell talajvédelmi vizsgálatot lefolytatni.
A mezőgazdasági célok megvalósítását segítő beruházásokat kívánja elősegíteni azáltal, hogy ezekben az esetekben a termőföld más célú hasznosítását mentesíti a hatósági eljárás teljesítése alól. A mezőgazdasági célú vízellátást, a csapadékvíz összegyűjtésére szolgáló vízi létesítmény létesítése, valamint a kis teljesítményű naperőmű építése esetét mentesíti a földvédelmi járulék megfizetése alól.
Fizetési késedelem esetén a késedelmi kamat 20 százalékos mértékben kerül meghatározásra, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a jelenlegi alacsony jegybanki alapkamat kétszeresének nincs visszatartó ereje.
Győrffy Balázs képviselő úr törvényjavaslata olyan fontos kérdéseket kíván a gazdák javára előmozdítani, amelyhez én is a Földművelésügyi Minisztérium nevében kérem a szíves támogató hozzáállásukat. Elnök úr, köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi