SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatni fogja a törvényjavaslatot. Én ennek a javaslatnak egy bizonyos részével szeretnék majd csak foglalkozni röviden, ez pedig a művészjáradék kérdése.
Többször elmondtuk, és így gondoljuk, hogy a művészeknek, azon kívül, hogy kiemelkedő művészeti tevékenységet folytatnak, jó az, a társadalomra is jó hatással van, ha részt vesznek a közéletben, ha minél nagyobb mértékben részt vesznek a társadalmi élet alakításában. Ami miatt most ezt felhoztam, az az lenne, hogy az én véleményem szerint és a Jobbik véleménye szerint úgy kellene működnie egyébként a törvényalkotásnak is, hogy az alulról jövő javaslatokat meghallgatjuk, s ezeket a javaslatokat, amennyiben lehet, akkor akár törvényekben is megjelenítjük az emberek felé.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Szűkebb pátriám, a XVII. kerület egyik kiemelkedő művésze B. Laborcz Flóra Ferenczy-díjas ötvösművész. B. Laborcz Flóra 2016-ban fordult az MMA elnökéhez, Fekete Györgyhöz azzal az ötletével, hogy a hivatásos és kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató állami díjas művészeknek valamifajta járadékot kellene adni. Ez az ő ötlete volt 2016-ban, és az MMA-nál ezt komolyan vették, kidolgoztak rá valószínűleg egy kivitelezhető művészjáradék-javaslatot, amit az MMA közgyűlése támogatott és elfogadott, és most ebben a törvénytervezetben itt van előttünk. Úgy gondolom, hogy ez példaértékű lehet, hogy ha valaki kezdeményez, egy művész kezdeményez valamilyen javaslatot, és az a javaslat valóban előremutató, és az ország hasznára válik, akkor az egy idő után itt legyen az Országgyűlés előtt és itt legyen a parlamentben. Ezért én innen is szeretném megköszönni B. Laborcz Flórának ezt a tevékenységét, és azt is egyébként, ahogy Rákosmentén mind a művészeti életben, mind a társadalmi életben fáradhatatlanul végzi azt a munkát, amivel a közösséget előreviszi.
Fel szeretném hívni a figyelmüket arra, hogy B. Laborcz Flórának van még egy olyan ötlete, amit esetleg a későbbiek folyamán át kellene gondolni, ez pedig a szerzői jogi törvényben foglaltak szerinti szerzői jogdíj fizetése a kiállításon szereplő alkotásokért a tulajdonosnak, alkotóknak. Ez egy fennálló probléma, egy ilyen javaslatot meg lehetne vitatni, esetleg a kormánynak és az illetékes szerveknek át kellene tekinteni ennek a lehetőségnek a törvényi szabályozását, hogy megfelelő legyen, s akkor ismételten egy alulról jövő kezdeményezéssel talán egy idő után itt lehetne ez a javaslat is a tisztelt Ház előtt.
Tehát még egyszer mondom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Dúró Dóra tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi