A logisztika napja programsorozatról

Full text search

A logisztika napja programsorozatról
Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánkban 2012-ben a gazdaság meghatározó társaságai, az egyetemek és a kutatóintézetek csatlakoztak a német logisztikai társaság kezdeményezéséhez, a logisztika napja programsorozathoz, amelynek célja, hogy megismertesse a szakma kulisszatitkait és felkészítse az országot ennek a rendkívül fontos diszciplínának a gyakorlatba való beültetésére. Nem csoda ez, hiszen napjainkban a kereskedelemben megjelenő termékek a világ legkülönbözőbb pontjain készülnek, azoknak alkatrészekből történő összeszerelése, készre gyártása, szállítása, raktározása és a teljes folyamat szervezése mára önálló tudományággá vált, amely a gazdaság eredményességének és versenyképességének biztosításában meghatározó szerephez jutott.
Az elmúlt napokban Kína és 16 kelet- és középeurópai ország együttműködéséről egyeztetett Budapesten Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. A helyszín megválasztása, továbbá a hétfőn útnak indított első két exportvonat egyértelműen jelzi, hogy a kedvező földrajzi fekvésünk adta lehetőséget kihasználva valóra válhat a keleti nyitás egyik legfontosabb célkitűzése, nevezetesen az, hogy az európai piacokra termelő ázsiai nagyvállalatok hazánkat válasszák hídfőállásuknak.
A gazdasági folyamatok egyértelműek, hiszen a logisztika és különösen abban a szállítás és a raktározás részesedése a munkahelyteremtésben mára már az egészségügyével és az építőiparéval azonos jelentőségű. A gazdaság e szegmense a magyar GDP-hez 2000 milliárd forinttal járul hozzá. A fejlődés lehetősége még óriási, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban a logisztikai költségek mára már a GDP körülbelül 10 százalékát teszik ki.
Ezek a változások értékelik fel igazán az ipar és a tudomány, az ipar és a felsőoktatás, valamint a kutatóintézetek közötti együttműködést. Ezért is öröm, hogy a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete hosszú évek óta képes olyan rangos nemzetközi programokba bekapcsolódni, azokat vezetni, koordinálni, amelyek célja a logisztika tudományának fejlesztése, annak hétköznapi gyakorlatba való átültetése, azaz olyan innovatív megoldások létrehozása, amelyek versenyelőnyünket fokozzák, és biztosítják, hogy hazánk Közép-Európa, de akár egész Európa logisztikai központjává válhasson.
Ma a logisztika napjának szellemiségében ezek az egyetemek, a Miskolci Egyetem, a Grazi Műszaki Egyetem, a világhírű Fraunhofer Intézetekkel, az MTA SZTAKI és a német logisztika tudományának képviselőivel nemzetközi konferenciát tartanak itt Budapesten a szakma komoly érdeklődése mellett. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Innen, a Magyar Országgyűlésből is köszöntöm a konferencia résztvevőit, sikereket, eredményes tanácskozást kívánva.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi