DR. HADHÁZY ÁKOS

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS
DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nem először fordul elő, hogy ebben a témában vagy hasonló témában szeretném megkérdezni a Miniszterelnökséget, de rendszeresen lepasszolják a válaszadást. Nem is csodálom, hiszen annyira nehezen védhető ez a téma.
Miközben a magyar egészségügy ezer sebből vérzik - orvos-, nővér-, eszközhiány, elvándorlás, újratermelődő kórházi adósságállomány, kórházi fertőzések és még lehetne hosszan sorolni -, a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ a felelőtlen közpénzgazdálkodás szinonimájává vált. Egy héttel ezelőtt intéztem kérdést, akkor is a Miniszterelnökséghez szerettem volna, de akkor is Rétvári úrral kellett beérnem (Moraj a kormánypárti padsorokban.), a Közbeszerzési Döntőbizottság által elkaszált, korrupciógyanús altatógép-beszerzés ügyében, amely 5 millió forintos bírságot eredményezett.
Az elszaporodó hasonló jellegű esetek - most már 100 millió forint bírságnál tartunk, és az ötödik elkaszált közbeszerzés van pár hónapon belül - nyilvánvalóan az uniós pénzek elköltését elsőrendűen felügyelő Miniszterelnökség beavatkozását is igénylik, ugyanis a történet egy hasonlóan korrupciógyanús, pár hete általam bemutatott ÁEEK-közbeszerzéssel folytatódott.
A döntőbizottság ebben a másik eljárásban nyilvánvalóan az Állami Egészségügyi Központ sorozatos jogsértései miatt már 30 millió forint bírsággal sújtotta a kórházfenntartót, a teljes közbeszerzési eljárás megsemmisítése mellett. Még egyszer mondom, nem az első, az elmúlt pénteken még egy volt, ott pedig ápolási eszközökről szólt az elkaszált közbeszerzés, több milliárd forint mellett. 100 millió forintnál tartunk már.
Jogszabálysértő volt a részekre bontás kizárása, nem engedik meg a részekre bontást, hiszen a laboreszközök olyan széles skáláját kellene szállítani a nyertesnek, amire nyilvánvalóan egy gyártó vagy egy forgalmazó nem tudna teljesíteni. Ez a megoldás kedvező azoknak a kormányzati körökkel jó kapcsolatokat ápoló, úgynevezett csomagoló cégeknek - így hívják a tisztességesebb emberek ezeket a cégeket -, amelyek rendszeres nyertesei az állami egészségügyi közbeszerzéseknek.
A kiírás nyilvánvalóan versenyt korlátozó, hiszen az adott szakterületen működő kisvállalkozások eleve esélytelenül indulnak. Olyan ez, mintha közlekedési eszközöket akarnának egyetlenegy közbeszerzéssel beszerezni, és egyszerre szeretnének villanymozdonyt és kismotort vagy biciklit is megvásárolni.
Százmillió forintnál tartunk. A kérdés az, hogy meddig folytatható ez még, ki viseli a felelősséget azért - és ez nagyon fontos kérdés -, hogyha az állami szerv magatartása miatt emberi életek kerülnek veszélybe. A legutóbbi közbeszerzésen defibrillátorokat szerettek volna megvásárolni, és ezeket nem tudják most jó ideig beszerezni. Ezek hiányozni fognak, az a 60 defibrillátor.
Folyik-e belső vagy külső vizsgálat az ÁEEK vonatkozásában a szervezett jogsértő közbeszerzési gyakorlata vagy a konkrét közbeszerzések kapcsán, vagy terveznek-e ilyesmit? Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi