DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Több témát érintett, engedje meg, hogy reagáljak. Az egyetem ügyében azt szeretném elmondani önnek, hogy bármennyire is állítja ezt az ellenzék, a kormánynak nem célja, hogy bezárja az egyetemet. (Dr. Józsa István: Hazudik! - Korózs Lajos: Nem igaz!) A tanszabadságot senki nem szeretné korlátozni. Amit a kormány szeretne, az tiszta és átlátható viszonyrendszer, a cseh modellt követve többek között, ahol államközi szerződésekhez kötik a külföldi egyetemek működését. (Közbeszólás az MSZP soraiból.)
Tisztelt Képviselő Asszony! Lehet, hogy Magyar Bálintnak elég volt küldeni egy egyoldalas légypapírt gyarmati tempóban, amin megrendelések voltak, de a kormány ragaszkodni fog ahhoz, hogy senki sem állhat a törvények felett, de ami talán ennél is fontosabb, a kormány a maga részéről nyitott a tárgyalásokra az egyetem ügyében az Egyesült Államokkal is. Más ügyekben is a tárgyalásos út hozta meg az eredményeket. (Kunhalmi Ágnes: Szóba se állnak veletek! Lenéznek benneteket Keleten és Nyugaton egyaránt!) Megkérhetem, képviselő asszony, hogy ne kiabáljon?! Én is meghallgattam, amikor ön felszólalt.
Ami a múlt héten benyújtott törvényjavaslatot illeti, ott a cél az átláthatóság. A kormány azt szeretné elérni, hogy minden magyar állampolgárnak világos képe legye arról, hogy melyek a külföldről támogatott szervezetek. (Dr. Szakács László: Miért nem mentetek ki tegnap, aztán győztétek volna meg őket, hogy rosszul tudják?) Egyébként minden külföldi állam joggal küzd a külföldi befolyásszerzési kísérletek ellen. Ha megnézte az amerikai elnökválasztási kampányt, ott is heves viták övezik ezt a kérdést, és egyébként ezt a törvényjavaslatot amerikai mintára is átnézték az előkészítők. Ön is nagyon jól tudja, hogy az Egyesült Államokban a harmincas évektől kezdve érvényben van egy törvény, ami alapján az úgynevezett külföldi ügynököknek regisztrálniuk kell magukat.
Ami a paksi bővítést illeti: a paksi bővítés az olcsó áram garanciája. Önök rendre hivatkoznak mindenféle támogatási rendszerekre, többek között Németországban, de azt elhallgatják a választópolgárok elől, hogy Németországban sokkal-sokkal többet kell fizetni a villamos energia áráért (Kunhalmi Ágnes: Van is nekik miből! Mert ott gazdagabbak az emberek, itt meg szegények!), és önök sohasem mondják azt meg, hogy miből szeretnék ezt a különbséget, ezeket a költségeket előteremteni.
A népszavazás ügyében meg azt szeretném önnek elmondani, hogy ha van társadalmi támogatottság és a törvények is engedik, lesz népszavazás, ha nincsen társadalmi támogatottság és a törvények nem teszik lehetővé, akkor pedig nem lesz. A kormány majd ennek megfelelően jár el.
Ami a tegnapi tüntetéseket illeti, egy szabad országban élünk, Magyarország demokrácia, ahol mindenki elmondhatja a véleményét. (Kunhalmi Ágnes: Azért zártok be újságokat!) Szeretném önnek is elmondani, hogy 2006-tal ellentétben ma úgy lehet tüntetni Magyarországon, hogy a rendőrök a rendet vigyázzák, és nem lőnek a tömegbe, mint a baloldali kormányok idején.
A Parlamentnél is lehet tüntetni (Kunhalmi Ágnes közbeszól.), tisztelt képviselő asszony, az önök idejében nem lehetett, mert kordonokkal vették körül a Parlamentet (Közbeszólás az MSZP soraiból: Fejezzed már be!), így ön akárhányszor kilógathat zászlót a tüntetők elé a Parlamentből, mert lehet tüntetni. Az egyetlen kivétel ez alól talán Szeged, ahol bilincsbe verték a Szeviép-botrány miatt tiltakozó állampolgárt, aki vizsgálatot követelt volna.
Tisztelt Képviselő Asszony! Összességében hadd mondjam el önnek, hogy a magyar demokrácia erős, nincs olyan társadalmi csoport, amely ne mondhatná el a véleményét, akár az Országház ablakai alatt is. Talán önnek is feltűnt, hogy - még egyszer elmondom - nincsenek kordonok, mint 2006-ban. (Kunhalmi Ágnes közbeszól.) A magyar demokrácia annak ellenére is erős, hogy a baloldal soha nem látott agresszivitással próbálja ellensúlyozni a saját nehéz helyzetét. (Kunhalmi Ágnes: Van mitől félnetek!) Abból, ahogyan most Kunhalmi képviselő asszony kiabál, ez nagyon jól látszik.
Az már szintén látszik, hogy mozgalmas választási év elé nézünk, ahol a baloldal minden külföldi és belföldi szereplője felsorakozik a kormány ellen, és ebbe a buliba még egy-két milliárdos is be fog szállni. Még egy ok arra, hogy megvédjük az eddigi eredményeket és kiálljunk Magyarország függetlensége mellett. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi