GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, öt rövid gondolat. Cseresnyés Péter államtitkár úrnak azt javaslom, hogy mielőtt a számtan alapjait bármilyen értelemben a szájára veszi, a számokkal ismerkedjen, és közelebb lesz majd az igazsághoz. Csak azt említem önnek, hogy a közfoglalkoztatottaknál 2009-ben 60 ezer az átlagos foglalkoztatotti létszám. De nem baj, majd megtanulja, az idő telik, és a gyakorlás teszi a mestert majd. (Cseresnyés Péter: Ez még mindig nem 180 ezer!)
Nem akarok nyugdíjügyekbe belebonyolódni, mint ahogy Rétvári Bence, de annyit hozzá kell tennem, hogy akkor beszéljen róla, ha legalább úgy nyúlnak a nyugdíj kérdéséhez, mint ahogy az MNB például a prognózisaiban azt meghatározza. Az 2,3-2,4 százalék volt, ők meg 0,9-et, utána ötletszerűen 1,6-ot mondtak az éterbe. Tehát talán törvényes alapokon kellene mozogni minden tekintetben.
No de bérnövekedés, nézzünk egy példát! A minimálbér tekintetében az a helyzet, tisztelt kormánypárti képviselők, hogy 2010-ben 34 ezer forint volt a járulékteher, amit a munkaadók és a munkavállalók megfizettek együttesen. Most meg úgy nézünk ki, hogy 72 ezer forint ez, de tavaly is 69 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy több mint a duplája, amit a munkaadókkal és a munkavállalókkal megfizettetnek, miközben öt éven keresztül kevesebb vásárlóerő-értékű pénzt adtak a kezükbe, miközben nettóban 2010-ről 2016-ra gyakorlatilag 13 ezer forinttal nőtt a minimálbér. Erről kellene önöknek gondolkodni, meg az európai minimálbér kategóriájáról.
Szanyi Tibivel már három éve ezt a történetet erősítjük a Magyar Szocialista Párttal közösen, azt kellene önöknek is a felszínen tartani az Európai Unió szintjén annak érdekében, hogy tényleg valójában egyszer elérjünk oda, hogy az átlagkeresetekhez illesztetten a minimálbérek összege annak a 60 százalékát elérje, nem feltétlenül bruttóban, lehetőség szerint nettóban. Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi