DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Köszönöm szépen, hogy felvetette ezt a kérdést, mert egy olyan vita kezd kialakulni a közvéleményben, amely a teljes - ismétlem, a teljes - félreértéséből ered mindannak a szándéknak, amit a földművelésügyi tárca szeretne. Szó nincsen arról, hogy puhítanánk a rendeletet. Szó nincsen arról, hogy GMO-mentesnek neveznénk valamit a magyar jogszabályban, ami 0,1 százaléknál magasabb arányt tartalmaz.
Azt szeretném, ha megértené, képviselőtársam, hogy arról szól, hogy minden olyan termék, amelyet Magyarországon GMO-mentes védjeggyel fogunk ellátni, az 0,1 százalékos határértékkel tartalmaz génmódosított anyagokat. Ahhoz, hogy hogyan jutunk el magáig a termékig, amely védjeggyel van védve, az pedig a következő, és ezért kellett hozni intézkedéseket a tárcának. Mindenütt rajtunk kívül a világban a Duna Szója-egyezmény keretében és bárhol, ahol védjegyekkel védik a génmódosítás-mentes termékeket, ott 0,9 a határérték. A 0,9-et azért írtuk bele a rendeletbe, mert jelen pillanatban a magyarországi technológia úgy működik, hogy előállítjuk a GMO-mentes szóját, majd azt kivisszük Ausztriába feldolgozásra, és onnan visszakerül Magyarországra. Természetesen Ausztriában nem tudunk 0,1 százalékot garantálni, hiszen ott a Duna Szója-egyezmény 0,9-et garantál, és azzal védi, és hogy a GMO-lob-bisták ne tudják megfúrni, hogy Magyarország alkalmatlan arra, hogy ilyen technológiával éljen, ezért kellett engedélyeznünk azt, hogy ha netán a kamion sarkában ott marad két szem szója, ami 0,9-et tartalmaz Ausztriából, akkor ne puccsolódjon meg az egész kamionszállítmány.
Ismétlem, az a termék, amiből végtermékként hús, tej, tojás, méz bekerül az üzletekbe és GMO-mentes védjegyet tartalmaz, ott továbbra is 0,1 százalékos, nagyon szigorú; a világon nincs ilyen szigorúság, mint Magyarországon, de mi ehhez tartjuk magunkat és ehhez ragaszkodunk, mert nem akarunk semmilyen kockázatot felvállalni a magyar lakosságnak. Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi