IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Megszoktuk már, hogy retorikailag Fazekas miniszter úr jár az élen a GMO-val szembeni harcban, de a tettei ezzel ellentétes irányba mutatnak. A miniszter úr hol Amerikában kuncsorog génmódosítással kapcsolatos kísérletekért, hol pedig állami földet juttat Bábolnán a Monsantónak, ha éppen annak erre van szüksége. A GMO-lobbi azonban szemlátomást csúcsra van járatva mostanság a kormányban. Erre utal a Földművelésügyi Minisztérium 61/2016. rendeletének előkészítés alatt álló módosítása, amelyben a GMO-mentes jelölésre vonatkozó könnyítéseket kezdeményeztek.
A minisztérium rendeletmódosítása, amit egyébként Fazekas Sándor jegyez, a GMO-mentes termelésben felhasználható takarmány ügyét járja körül, szemlátomást a takarmánycégek érdekében. Érdekes, hogy az indoklásban nincs hivatkozás az Alaptörvényre, viszont utalás van a gazdaságra. Vajon kinek az igényeiről van szó? Szerintem a takarmánygyártó és -forgalmazó cégek igényéről van szó, amelyek a behozott glüfozáttűrő dél-amerikai génmódosított szója miatt nem képesek ezt a címkét rátenni a termékeikre. Nem fogyasztói érdek van itt, sőt éppen a fogyasztók megvezetését legalizálják a minisztérium rendeletének szintjén. A legdodonaibb rész azonban az, amikor egy több összetevőből álló élelmiszernél a feltüntethető GMO-mentességre való jelölés alkalmazható. Abban az esetben tehát, ha a 89 százalékot éri el például a génmódosított termék, 10 százaléknál több az, ami nem génmódosított, ráteszik azt, hogy ez egy GMO-mentes termék.
Hát ez milyen dolog?! Hogy lehet ilyet tenni ilyen összetett élelmiszerek esetén? Komoly szándék nyílt a kommunikáció megváltoztatására, és látszik az, hogy igazából az embereket csapják be, és a nagyvállalatok érdekeit képviselik.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi