SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Gondolom, államtitkár úr fog válaszolni. (Dr. Fónagy János bólint.) Tisztelt Államtitkár Úr! A vidéki települések, különösen a nagyobb városok közlekedési közszolgáltatásának a napi biztosítása, azt gondolom, hogy minden élhető város egyik fontos alapfeltétele, és az Európai Uniónak is elvárása. Azonban a normatív támogatás megszüntetése, valamint az állami kompenzáció folyamatos szűkítése a települési önkormányzatokat szinte teljesen megoldhatatlan feladat elé állítja a tömegközlekedés fenntartását illetően.
Mindezek mellett ebben az évben minden település saját maga kellett hogy megoldja a körülbelül 6-16 százalék körüli béremelését az autóbusz-sofő-röknek, valamint a törvényi kötelezettségből adódóan az egyéb dolgozók minimálbéremelését, melyhez állami segítséget a települések nem kaptak.
A napokban a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetője öt nagyváros nevében, melyek még saját tulajdonú közlekedési társaságot tartanak fenn - mint Szeged, Miskolc, Debrecen, Pécs és Kaposvár -, levélben fordultam a miniszterelnök úrhoz azzal a kéréssel, hogy legyen szó akár a béremelések állami támogatásáról, vagy legyen szó a működési kiadások többletfinanszírozásáról, a települési szolgáltató cégeket fenntartó önkormányzatok - legyen szó a megyei jogú városokról vagy Budapestről - kerüljenek egy elbírálás alá, hiszen a közösségi közlekedés megtartása közös érdek és közös érték mindannyiunk számára.
Van itt még egy másik dolog: szakmai és egyéb hírekből folyamatosan lehet hallani azt, hogy a kormány tervei között szerepel a helyi tömegközlekedés - ami jelenleg önkormányzati feladat - központosítása is, azaz a feladat ellátását a jövőben átvenné az állam a településektől.
Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat, hogy a BKV mellett az érintett öt nagyváros is számíthat-e azonos elbírálásra a helyi tömegközlekedés finanszírozásában. A feladatok ellátásához Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Kaposvár is részesül-e tömegközlekedési többlettámogatásban, és tervezi-e a kormány az önkormányzatok helyi tömegközlekedési feladatának állami átvételét? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi