SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Szeretném megköszönni képviselőtársaimnak, hogy az elmúlt percekben ennyire sokrétűen és sok szempontból tekintették át ezt a jogszabályi előterjesztést. Ami talán a legérdekesebb, hallottunk pró és kontra érveket, hallottunk olyat, hogy ez túl sok, és hallottunk olyat, hogy ez túl kevés.
Négy alapvető paramétert szeretnék kiemelni. Az egyik, hogy 2020-ra 10 százalékos közlekedési hányad van kitűzve, ennek a számítási metodikáját szabályozzuk. A másik, hogy szigorította a bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeit ez az irányelv. A harmadik: az étkezési és takarmányozási alapanyag szempontjából készült védelmi rendszert erősítjük meg. És a negyedik, hogy kibővíti a bizonyos bioüzemanyagokra vonatkozó tagállami jelentési kötelezettséget, tehát nyomon követjük egész pontosan ezeket a típusú bioüzemanyagokat.
Nagyon fontos, ami minden ilyen érvet talán fölülír, az, hogy a takarmány- és élelmiszer-biztonság, élelmiszer-előállítás a legfontosabb tényező. Az e fölötti gazdasági érdek, ami pedig az ország gazdaságának, a költségvetésnek és magának a GDP-nek az érdeke, az a következő elem, ami szabályoz. Tehát nem első a gazdaság, hanem csupán másodikként szabályoz.
Arra, hogy melyik évben milyen rendeletekkel és hogyan szabályozzuk ezt a kérdéskört, nyilván a törvény kereteket alkot, és azon belül az adott gazdasági változások hozzák meg azokat az igényeket, amire szabályozni szeretnénk. Úgy gondolom, hogy ez a jogszabály, ez a törvény megfelelő kereteket nyújt a feladatok ellátására, eleget tudunk tenni az európai uniós közös, ehhez a témához kapcsolódó politikának, eleget teszünk az ország gazdasági érdekeinek, biztosítjuk a magyar mezőgazdasági termelők számára a termelés biztonságát. Ezt ők is jelezték a törvény véleményezése kapcsán. Úgy gondolom, lehetőséget teremtünk arra, hogy 2020-ra elérjük a 10 százalékos részarányt.
Kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a szavazásnál támogassák a jogszabályi előterjesztést. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi