HARTYÁNYI JAROSZLAVA

Full text search

HARTYÁNYI JAROSZLAVA
HARTYÁNYI JAROSZLAVA nemzetiségi szószóló: Шановний пане Голово! Шановні державні Збори! Рада, що від імені Комітету національних-меншин та як представник української націо-нальної меншини маю можливість висловити зауваження до законопроекту Т/15070.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy ukrán nemzetiségi szószólóként a Magyarországi nemzetiségek bizottsága képviseletében lehetőséget kaptam a T/15070. számú törvényjavaslatban foglaltak véleményezésére.
Azért tartottuk szükségesnek a hozzászólást, és kérte a bizottság a nemzetiségi napirendi ponttá nyilvánítást, mert a javaslat általános indoklásában megemlítésre kerültek a nemzetiségi önkormányzati - igaz, csak a szokásos módon: zárójelben -, gazdálkodó és civil szervezetek is mint adatkezelők, illetve adatszolgáltatók.
Elöljáróban el kell mondanom, hogy a törvényjavaslat közel 30 év távlatában különböző témakörökben megalkotott törvényt érint, amelynek okán nem kis feladat volt mindezek áttekintése és kizárólag a módosítási javaslatokra történő koncentrálás.
Tudjuk, hogy a napirendi pont tárgyára tekintettel csak az abban foglaltakra reagálhatunk, annak ellenére, hogy az érintett 64 törvény nem csak a javaslatban foglaltak tekintetében kívánna módosítást, aktualizálást.
Különösen érinti a bizottság feladat- és hatáskörét, illetve a nemzetiségeket a törvényjavaslat 46. §-ában az úgynevezett civil törvény módosítása, a 48. §-ában a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítása és a 64. §-ában a hivatalos statisztikáról szóló törvény módosítása.
Az előterjesztést áttekintve látható, hogy szinte kizárólag a jogharmonizációs követelménynek kívánt eleget tenni, más, aktualizálási törekvése nem volt.
A törvénymódosítás elfogadásakor, ami nem kétséges, kérjük figyelembe venni és abban valamilyen módon rögzíteni, melyre a bizottság is javaslattételi jogával kíván élni, hogy a nemzetiségi önkormányzatok - az országost kivéve - gazdálkodási és egyéb tekintetben sem önálló adatszolgáltatók, hiszen a helyi nemzetiségi önkormányzatok adatszolgáltatási kötelezettségének - a nemzetiségi törvény szerinti együttműködési megállapodások alapján - a helyi önkormányzatok tesznek eleget.
Az adatszolgáltatásra vonatkozó, a törvény 28. § (8) bekezdése szerinti megállapodást a KSH-nak és a helyi önkormányzatnak kell megkötnie és teljesíte-nie, a nemzetiségi önkormányzatokra vonatkozóan is. A helyi nemzetiségi önkormányzatokat a törvénymódosítás elfogadásával többletfeladat és -költség nem terhelheti. Az országos nemzetiségi önkormányzatok és nemzetiségi civil szervezetek önálló adatszolgáltatók, az előírások szerinti tartalommal és határidőkkel.
Meg kell említeni továbbá, hogy a vonatkozó törvényeknek megfelelően nem lehetséges számukra személyes adatokra vonatkozó nyilvántartás vezeté-se - név és lakcím kivételével -, tehát nem is tudnak egyebet adatokat szolgáltatni, ezekkel a választási irodák rendelkeznek.
A bizottság fontosnak tartja, hogy az úgynevezett szenzitív nemzetiségi adatok kezelésével kapcsolatos törvényi garanciák megvalósuljanak a jövőben is. A szenzitív adatok közlése önkéntes, és különösen fontos a célhoz kötöttség érvényesülése.
Az itt megfogalmazottak figyelembevételével támogatjuk a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. Щиро дякую за увагу! (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi