DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! A Balaton és környékének megőrzése és fejlesztése, értékeinek megóvása közös feladata a kormánynak és a Balaton környéki települések önkormányzatainak egyaránt. A szőlőültetvények az egyik olyan kiemelt értéknek számítanak a Balatonnál, amit a kormány is szükségesnek tart megőrizni. A Balaton-törvény kiemelt célja a kiemelt üdülőkörzet táji adottságainak megőrzése, a hagyományos tájhasználat fenntartása és védelme. E tájhasználat közé tartozik kiemelten a Balaton-felvidéken a szőlőtermesztés.
A szőlőtermelői kataszteri besoroláson, valamint a kertgazdasági terület övezetén keresztül a szőlőtermesztés külön védelmet élvez: intenzív beépítést megengedő beépítésre szánt területek nem jelölhetők ki a településrendezési tervekben, épület elhelyezése is csak szigorú feltételek mellett, jellemzően a műveléssel összefüggő gazdasági épület elhelyezése lehetséges. Lakófunkciót is kielégítő épület építésére pedig még szigorúbb feltételek vonatkoznak: legalább 3 ezer négyzetméter nagyságú területen, 80 százalékban művelt telken lehetséges legfeljebb 3 százalékos beépítettséggel.
A Balaton-törvény felülvizsgálatát a Miniszterelnökség megkezdte, és számos egyeztetést folytat a területi államigazgatási szervekkel és a települési önkormányzatokkal. Azon igény is szerepel a vizsgált lehetőségek között, hogy a szőlőművelési területeken még gazdasági jellegű épületet se lehessen építeni. Az egyeztetések alapján indokolt esetben az épületek elhelyezésének szigorítására javaslat fog születni.
Fontos megemlítenem, hogy a borászok eszközfejlesztésére a vidékfejlesztési forrásokon belül a kormány igen jelentős források elkülönítéséről döntött, mintegy 40 milliárd forintra nyújthatják be jelenleg is kérelmüket. A felhívás területhez nem kötött, így a Balaton-felvidékről is természetesen elérhető.
A Miniszterelnökség a vidékfejlesztési program módosítását is tervezi annak érdekében, hogy lehetőség nyíljon új szőlőültetvény telepítésére is, a már jól működő szerkezetátalakítási támogatások mellett. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsával az egyeztetések természetesen napjainkban is folyamatosan zajlanak (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és ez a lehetőség is elérhető lesz a Balaton-felvidékről. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi