DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt képviselő úr, ön is nagyon könnyen tájékozódhat, hiszen törvények, jogszabályok szabályozzák az átvétel menetrendjét. Egyrészt az egyházak a törvény erejénél fogva jogosultak akár alapítani köznevelési intézményt, akár átvenni. Voltak persze olyan kormányzatok, amelyek csak annyira törődtek az iskolákkal, hogy miként tudták a fenntartóikat adósságba taszítani.
De rátérve erre a kérdésre, ahogy mondtam, egyháznak mind alapításra, mind fenntartói jog átvételére van lehetősége azok mellett a szabályok mellett, amelyek mindenki számára utolérhetőek és nyilvánosak. Ilyenkor egy véleményezési eljárást kell lefolytatni. A véleményezési eljárás kapcsán ki kell kérni a véleményét az alkalmazotti közösségnek, az iskolaszékkel konzultálni kell, a szülői szervezet véleményét ki kell kérni, és az iskolai diákönkormányzattal szintén tárgyalásokat kell folytatni.
Ha a szülők több mint fele támogatja a fenntartóváltást, akkor ezt a minisztérium is engedélyezni szokta. Ugyanakkor az egyházak magukra nézve ennél általában szigorúbb szabályokat írnak elő. Hiszen vannak olyan fenntartók, vannak olyan egyházmegyék, amelyek nem érik be azzal, hogy a szülők fele, hanem általában azt követelik meg, akkor vesznek át egy intézményt, ha a szülők kétharmada ezt kéri, hogy az illető egyház vegye át annak az iskolának a működtetését. Ilyen szigorúbb szabályok mellett történt az a nagymértékű, tehát a korábbi időszakokhoz képest messze nem fogható mértékű átadás, amelynek révén egyházi fenntartásba, egyházi működtetésbe kerültek az intézmények, a szülők, a diákok, a tanárok és mindenki más véleményének kikérése mellett.
Azt is elmondanám, hogy azokban az esetekben, amikor nem volt meg kellő mértékben a támogatottság, ott a minisztérium minden esetben elutasította ezeket a kéréseket. Volt olyan, ahol a támogatottság szintje meg is volt, de más okból azt mondta a minisztérium, hogy az intézményt állami kötelékben kell tartani. Ami az ön felszólalásából átszüremkedett, tisztelt képviselő úr, az nem a jó szándékú aggódás, inkább csak egy szolid egyházellenesség. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Tukacs István nevet.)
(13.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi