VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Múlt héten pénteken, február 17-én, Győrben dr. Veres András püspök úr egy szentmise keretében hivatalosan is megnyitotta a Szent László-évet. A Szent László-évet nagyon fontos nemcsak abból a szempontból megünnepelnünk, hogy az 1077 és 1095 között uralkodó királyunk, Szent László vagy I. László az egyik legnagyobb uralkodónk, de hogy miért is fontos még, nézzük át, hogy mit köszönhetünk neki. Köszönhetjük neki azt, hogy tulajdonképpen a keresztény európai országgá tételt, ezt a művet, Szent István művét tulajdonképpen ő fejezte be, ő volt az, aki Magyarországon a keresztény egyházat megerősítette; egyébként megalakította a csanádi érsekséget is mindemellett.
Ezenkívül megerősítette a magántulajdon védelmét az országban, megvédte az országot mind a külső, mind a belső támadásokkal szemben, és nemcsak uralkodóként, hanem tevőlegesen is, lovagkirályként tette mindezt. És mindezt úgy, hogy komolyan hívő és mint ezt a későbbi szentté avatása is bizonyítja, példaértékű keresztény és katolikus életet élő királyunk volt.
Bizonyítja ezt az a tény is, hogy ő elmélkedésével nemcsak a külső, hanem a belső, a saját magában lévő pogányokkal való küzdelemben is helyre tudta azt tenni, hogy keresztény emberként, figyelembe véve a „ne ölj” és akár a „tartsd oda a másik orcádat” parancsokat, illetve kinyilatkoztatásokat is figyelembe véve, ő egy ténylegesen kardforgató és a harcok során a belső és külső támadásokkal szemben az országot megvédő uralkodó és tulajdonképpen hadvezér is volt. Példamutató életének és a bizonyított csodatételeinek köszönhetően és annak következtében 1192-ben a pápa szentté avatta.
Mit taníthat nekünk, azt egy emlékév során figyelembe kell vennünk, hogy mit taníthat számunkra Szent László, mi lehet az a példázat, amit nekünk akár ebben az évben követnünk kell. Nagyon jól tudjuk azt, hogy jelenleg is, mint akár abban az időben, a keresztény Magyarországot és a keresztény Európát veszély fenyegeti. Keresztény emberként, európai emberként kötelességünk az országot is megvédeni ezekkel a külső támadásokkal szemben.
Az országot nemcsak a külső támadásokkal szemben, hanem a belső támadásokkal szemben, akár a kereszténységet, akár a nemzetet érő támadásokkal szemben is meg kell védenünk, és Szent László példáját figyelembe véve a saját lelkünkben lévő, a saját magunkban lévő pogánysággal is meg kell küzdenünk, és így egyéni emberként is példamutató életet kell élnünk.
A Szent László-év nagyon sok más dologra is lehetőséget adna számunkra. Már parlamentbe kerülésünk óta elég sokszor elmondtuk, egyébként nagyon sokszor Novák Előd képviselőtársam mondta el, és ezzel egyet is tudok érteni, hogy Magyarországnak rengeteg olyan történelmi személyisége, olyan sok hőse és olyan sok példát adó vezéralakja van, akiről érdemes lenne akár egy történelmi kalandfilmet is forgatni. Úgy gondolom, hogy ha Szent László életéről egy történelmi kalandfilmet forgatnánk, az méltán esélyes lehetne akár egy Oscar-díjra is, mert úgy gondolom, hogy fordulatosságban és izgalomban sem lenne hiány, és a megfelelő lelki tartalmat is megkaphatná, és a megfelelő lelki következtetés is megtörténhetne.
Vagy nézzük azt, hogy mi történik most Somogyváron, Somogy megyében: Bakay Kornélnak köszönhetően feltárásra kerültek az ott lévő romok. Dicséretes módon volt a kormánynak egy olyan szándéka, hogy egy emlékhelyet, egy látogatóközpontot hozzon létre, csak az a szomorú tény, hogy ez a látogatóközpont nem a feltárt romok helyszínén van, hanem onnan több kilométeres távolságra, és ennek következtében a látogatóközpontot nem is látogatják annyian, mintha ott a helyszínen lenne, ráadásul amellett, hogy felépült a látogatóközpont, a feltárt romok és az épületegyüttesek egyre rosszabb állapotban vannak, és ha erre nagyobb költséget nem fordít a kormány, akkor valószínűsíthetően ezek el is pusztulnak, és nem lesznek láthatók az utókor számára, nem láthatjuk meg azt a helyszínt, azt az apátságot, amit maga Szent László királyunk alapított.
Tehát úgy gondolom, hogy a saját magunk élete, akár a nemzetépítés szempontjából, akár keresztény értékek figyelembevételével Szent Lászlóra mint példaképünkre kell néznünk és erre kell fordítanunk ezt az évet, de mellette az akár két kiragadott példát is figyelembe véve ilyen építő és hasznos dologra is kellene fordítani ezt az évet.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi