DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Csepreghy Nándor államtitkár úr felvezetőjében foglaltakhoz kapcsolódóan szeretném folytatni azzal, amelyet miniszterelnök úr a tegnapi, a tavaszi ülésszak kezdetén tartott beszédében mondott, hogy a 2017. év az otthonteremtés éve is.
Azt gondolom, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat abba a trendbe illik, amelyet államtitkár úr már jelzett, hogy a kormány célja, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá tegye az új lakóépületek létesítésének és a meglévő lakóépületek bővítésének építési engedélyezési eljárását. Ennek első lépése volt, amikor 2016. január 1-jétől egyszerűsítésre kerültek az új, 300 négyzetméter összes hasznos alapterületnél nem nagyobb lakóépületek létesítésére vonatkozó engedélyezési eljárások. 2017. január 1-jétől, második lépésként kiterjesztésre került az úgynevezett egyszerű bejelentés intézménye a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó bővítésre és átalakításra is.
Tekintettel az ebben a témában az államtitkár úr által is jelzett igényekre és a felmerült jogos felvetésekre, az előttünk fekvő T/13849. számú törvényjavaslat célja az, hogy az egyszerű bejelentés intézményének köre tovább bővüljön. A törvényjavaslat azt tűzte ki célul, hogy a 300 négyzetméter feletti nem kereskedelmi célú bővítések, épületbővítések vagy az épített lakóépületek az egyszerű bejelentési eljárás keretében, a rendszer hatálya alá tartozva szintén abba a körbe tartozzanak, amelyek révén bővül az a paletta, amelyet szeretnék jelezni, hogy a választókerületemben is jogos igényként merült föl. A korábbi törvényjavaslatok tárgyalása során is jeleztük, hogy vannak olyan építési igények, amelyeket államtitkár úr is jelzett, több generáció részéről megjelenő jogos igények, amelynek vidéken van jelentősége, alá tudom támasztani: a saját választókerületemben, Fejér megye 4. számú választókerületében a vidéki településeken kialakult korábbi építési trendeknek megfelelő lakásoknak a bővítése, illetve annak megfelelően több generáció céljára szolgáló átalakítása.
Ahogy a törvényjavaslat indokolása is tartalmazza, a 300 négyzetméter feletti mérethatárral azok fognak élni, akik a saját lakhatásuk megoldásában keresnek a saját lehetőségeik között telkek hiányában, új telkek hiányában megoldást. (Sic!)
(15.50)
Ez pedig a bővítés területe is, amelyet szintén lehetővé tesz az előttünk fekvő törvényjavaslat. Így a rokonok, házastársak, illetve a gyerekek többgenerációs együttélése valósítható meg, és azt gondolom, hogy ez olyan kívánatos cél, amely a meglévő lakásállomány észszerű hasznosítását is szolgálja, és jelentős mértékben csökkenti nemcsak az otthonteremtést (sic!), hanem az elvándorlást azokról a településekről, ahol a korábbi évtizedekben kialakult építkezési szokásokat kell egy korszerűbb és gyorsabb rendszerben most megoldanunk.
A jogpolitikai indokát felvázolva, és egyetértve az államtitkár úr felvezetőjében foglaltakkal, illetve az általam az előzőekben elmondottakkal, ezt a célt is szolgálja többek között az, hogy az építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági jogkörökben is próbál rendet teremteni a törvényjavaslat oly módon, hogy az építésfelügyeletet némiképp tehermentesítve, tulajdonképpen a járási hivatalok új struktúráját is követve, az építésfelügyelet az úgynevezett jókarbantartási kategóriák - és ez egy olyan fogalom, amely összefügg a településkép-védelemmel, nem megyek bele, a lényeg az, hogy az építésfelügyeleti hatóságokat próbáljuk mentesíteni az alól, hogy a kiemelt járási központokba visszük ezzel a módosítással ezeknek a feladatoknak az ellátását, ami nagyon fontos, mert a településkép-védelmet sem szabad figyelmen kívül hagynunk, és a technikai szabály ebben a történetben nagyon helyes és jó irányt vett.
Ami megint csak nagyon fontos még, látszólag technikai, de fontos kiemelni, hogy a hatályon kívül helyező rendelkezések között fellelhetünk egy olyan irányt is, amely az Étv. 1. mellékletét módosítja, illetve a módosítást hatályon kívül helyezi, nevezetesen azt, hogy egy kormányrendeletre bízza annak a differenciálását, amelyet eddig törvény tartalmazott, mégpedig azt, hogy csökkentésre nyílik lehetőség a korábbi tarifális rendszerben, differenciáltabb elbírálással.
Tehát a jogpolitikai célok és a jogtechnikai megoldások együttesében a Fidesz-frakció támogatja a kormány törvényjavaslatát, és kérem, hogy önök is támogassák. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi