SZABOLCS ATTILA,

Full text search

SZABOLCS ATTILA,
SZABOLCS ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha Afrikára tekintünk, akkor talán kicsit irigyen is nézhetünk mi, európaiak a fiatal kontinensre, egyrészt a húsz év alatti átlagéletkorával és termékenységi mutatóival, másrészt pedig folyamatosan növő gazdaságával. Más szempontból Afrikára a maga 1,2 milliárd lakosával, amelynek a fele 19 és fél év alatti, mint migrációs kibocsátó kontinensre manapság általában félelemmel tekintünk. De meg lehet a lehetőséget is látni benne. Az, hogy Afrika lehetőségeket hordoz magában, különösen is igaz bizonyos területeire, és a szubszaharai térségben az egyik gazdasági motor éppen Nyugat-Afrikában van. Itt elsősorban persze Nigériára kell gondolni, amely ország a Dél-afrikai Köztársaság gazdasági kihívójává vált egész Afrikában, hiszen gazdasági mutatóiban már meg is előzte, másodsorban viszont Ghánára, ahol jelentős magyar, főleg mezőgazdasági érdekeink vannak. A Fidesz-KDNP-kormány pont ezért is nyitotta újra a korábban bezárt nagykövetségeket Nigériában és Ghánában, két olyan országban, ahol régóta jók a kapcsolataink. Ez a déli nyitás politikájának egyik legígéretesebb ága.
A most beterjesztett törvényjavaslat a Ghánával való kereskedelmünk zökkenőmentes fenntartására irányul az Európai Közösség keretein belül. Magyarországnak ez alapvető érdeke, mert hozzásegíti külgazdasági irányainak a diverzifikálásához; ennek szükségességére pedig keserű leckét adott nekünk az európai külkereskedelmi partnereinket is ért 2008-as gazdasági válság.
(15.20)
Azt hiszem, hogy olyan beterjesztésről van tehát szó, amely a tisztelt Ház frakcióinak konszenzusát élvezi. Kérem ebben támogatásukat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi