SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az LMP a kormányzati propaganda megtiltását és a plakátkampányok költéseinek átláthatóvá tételét fontosnak tartja, a kormánypártok néhány lépést ebbe az irányba is tevő javaslatát azonban nem tudja támogatni. A kormányzati politikai plakátok betiltása önmagában ugyanis nem oldja meg a kezelendő problémát, azaz a fizetett politikai kommunikáció államosítását, hiszen a kormányzati propagandát csak még nagyobb arányban terelné át a kormánymédiában továbbra is közzétehető kormányzati hirdetésekre és a kormányközeli média finanszírozásába.
Emellett az összegző módosító javaslat megfogalmazása alapján sincs garancia, hogy a hivatalosan eddig is információs kampányoknak tekintett kormányzati plakátkampányokat a gyakorlatban a tilalom megsértése miatt a javaslat szerint eljáró kormányhivatalok tiltott politikai hirdetésnek minősítenék. További probléma, hogy nemcsak a kormányzati propaganda elhelyezését nem tiltja semmilyen módon a kormánypárti javaslat a médiában folytatott kampány esetében, hanem a szatellit-szervezetek - például a CÖF - általi kampányolást sem, ami továbbra is megkerülhetővé tesz minden kampánykorlátozást.
Súlyos hiányosság, hogy a kormány javaslata csak a szabadtéri politikai plakátok kihelyezését korlátozná, így például a BKV-járműveken vagy metrómegállókban elhelyezett hirdetési felületekre semmilyen korlátozás nem vonatkozna. A kampányidőszakon kívüli teljes, a pártokon és a kormányon túl minden magánszemélyre és magánszervezetre is vonatkozó politikai plakátolási tilalmat pedig nem látjuk sem megalapozottnak, sem végrehajthatónak.
(20.00)
Ha a kormányhivatal gumiszabály alapján mondja meg, hogy mi a politikai tartalom és mi nem az, az szükségszerűen önkényes jogalkalmazásra és a szólásszabadság sérelmére vezet.
Az LMP a fenti problémák mindegyikének orvoslására tett javaslatokat, azokat a kormánypártok ismerték és mérlegelhették, a Törvényalkotási bizottsági javaslatai közé azonban azok egyike sem került be.
A magyar demokrácia működésének súlyos gondjaira az Orbán-Simicska háborúban fogant, zárószavazás előtt álló törvényjavaslat nem megfelelő gyógyír, még ha irányában támogatható is. A jövőben ugyanis pontosan ugyanúgy átláthatatlanságban működhetnek a pártok bújtatott és kevésbé bújtatott finanszírozási útjai, és pontosan ugyanúgy, csak más utakon düböröghetnek a közpénzből folytatott kormánypárti kampányok, mint 3, 7, 11 vagy 15 éve.
A helyzet megváltoztatása érdekében egyrészt el kell végre fogadni az LMP által 2010 óta következetesen javasolt kampányfinanszírozási reformot, másrészt konkrét tilalmakat kell szabni a kormányzati és egyéb állami propagandával szemben, illetve átláthatóvá és piaci adatok alapján ellenőrizhetővé kell tenni az állami és állami vállalati médiaköltéseket. Mindezek miatt az LMP nem tudja támogatni a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Szávay István tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi