TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány célja egyértelmű volt a tavaszi adócsomag előterjesztésével, beterjesztésével: egyrészt a 2018-as költségvetés bevételi számait alapozza meg az adótörvénycsomag, másrészt pedig azt a kormányzati gazdaságpolitikát, adópolitikát, amit 2010 óta folytat következetesen a kormány, annak a továbbvitele.
Mi is ennek a lényege? Egyrészt a közterhek, az adóterhek további csökkentése. Másrészt az adminisztráció, a bürokrácia csökkentése az adózás területén, minél kevesebb energiával, erőforrással kelljen az adózóknak, a magánembereknek az adózási kötelezettségükkel foglalkozni. Harmadrészt pedig a feketegazdaság elleni küzdelem további bővítése, szélesítése. Maga a törvénycsomag alapvetően ezt tartalmazza. Megköszönöm Bánki Erik képviselő úrnak, hogy a mostani rövid vitában is ezt ismertette.
Engedjék meg nekem, hogy én azokról a módosító javaslatokról beszéljek, amelyek a törvényjavaslathoz az előterjesztését követően kerültek benyújtásra. Itt ki kell emelni az áfacsökkentésre vonatkozó javaslatot, hiszen a sertésbelsőség áfája 2018. január 1-jétől 5 százalékra csökken. Ez azt fogja jelenteni, a máj, vese, velő, nyelv megvásárlása sajnos most 27 százalékos áfával történik, de 2018-tól ez is le fog csökkenni.
(18.40)
Fontos változás, és én inkább pozitív változásként mondom, nem úgy, mint az LMP-s képviselő, hogy a látvány-csapatsportok társaságiadó-kedvez-ménye bővülni fog, valóban a bankadóból is le lehet a jövőben írni. De azt el kell mondanom, hogy ez azokra a bankokra vonatkozik, akik egyébként ezt a lehetőséget a társasági adójukból nem tudják teljesíteni. Amiatt nem tudják teljesíteni, mert a devizahitellel kapcsolatos feladataik a nyereségüket elvitték, és így társaságiadófizetési kötelezettségük nincsen, de ők is szeretnének ennek a társadalmilag közösségi célnak a finanszírozásában részt venni.
Több könnyítés is bekerül a módosító javaslatok által, így illetékváltozások, a lízingcégek, illetve a lízingbe vevőket illetően, illetőleg a földművesek illetékmentességének kiteljesítése is megtörténik arra az esetre, amikor a földhasználat megszüntetésével bekövetkezik a vagyonszerzés, ekkor nem kell illetéket fizetni. Az adózás rendjéről szóló törvény is több olyan változást tartalmaz, ami a feketegazdaság elleni küzdelem eszköztárát bővíti. Így például a Magyarországon nyilvántartásba vett gazdasági társaságoknak a külföldön nyitott bankszámláit a jövőben bejelentési kötelezettség terheli.
Volt már szó az étel-, italautomatákra vonatkozó szabályozásról. Itt egy úgynevezett menedékes felügyeleti szolgáltató kerülhet a kormányrendelet által majd kijelölésre. Ez azt jelenti, hogy a kormány által kitűzött célok, hogy az étel- és italautomaták bevonásra kerüljenek közvetlenül az adóhatósághoz, egy úgynevezett menedékes felügyeleti szolgáltató kijelölésével fognak tudni megvalósulni.
Szeretnék még szólni az elektronikus számlarendszer bevezetéséről. Erről is döntött a kormány, ennek határidejét 2018. július 1-jére tervezi, illetve a kormányhatározat ezt tartalmazza. Ennek megfelelően az úgynevezett online számla adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése, illetve annak szigorítása is 2018. július 1-jére módosul.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a Törvényalkotási bizottság által benyújtott módosító javaslatokkal együtt a holnapi nap folyamán a szavazás során támogassák a törvényjavaslatot. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi