KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány nemrégiben módosította a szociális intézményi foglalkoztatás szabályait. A tavaly ősszel elfogadott törvénymódosítás lényege az volt, hogy az úgynevezett fejlesztő foglalkoztatás lesz a szociális foglalkoztatás új formája, és a módosítás szerint - szeretném pontosan idézni - a fejlesztő foglalkoztatás célja a gondozási fejlesztési, illetve rehabilitációs tervben foglaltak szerint az egyén egészségi állapotának, korának, fizikai és mentális állapotának megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás biztosítása útján az egyén felkészítése az önálló munkavégzésre vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Sajnos, egyre több példa van arra, tisztelt képviselőtársaim, hogy az átalakítással éppen az érintettek jártak rosszul, sokaknak, sőt nagyon sokaknak jelentősen lecsökkent a munkáért kapott díjazása. Itt egy történetet szeretnék megismertetni önökkel. Egy értelmileg akadályozott lány egy nappali ellátást is nyújtó intézményben szőnyegszövőként dolgozik. Eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták négy órában, ennek díjazása az idén április 1-jéig a minimálbér 30 százaléka volt négy órára vetítve, így a 47 éves nő, ha mindennap dolgozott, 34 425 forintot keresett. Az áprilisban hatályba lépett törvénymódosítás miatt az eddiginél is kevesebbet kell fizetni, mivel a mindenkori legkisebb óradíjhoz viszonyítják már a minimálisan adható összeget, ami óránként mindössze 220 forint, tehát havonta mindössze 14 256 forintot visz haza, azaz 60 százalékkal csökkent az érintett dolgozó díjazása. A helyzet leírásához tartozik, hogy még napi térítési díjat is fizetni kell, például étkezési költséget.
Szeretném megkérdezni, hogy ön szerint elfogadható-e, államtitkár úr, hogy a törvénymódosítás miatt valakinek 60 százalékkal lecsökkenjen a fizetése, illetve legyen kedves, mondja el, hogy miért is csökkentették a fogyatékossággal élők munkavégzésének a díjazását. Köszönöm, elnök úr a türelmét. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi