IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Felsőoktatási körökből értesültünk úgy, hogy a kormány ismét be akarja zárni a Szolnoki Főiskolát. Az LMP a leghatározottabban tiltakozik az ilyen szándékok ellen. Nem ez lenne az első nekifutás a szolnoki felsőoktatási intézmény ellehetetlenítésére. Amikor 2010 után Orbán Viktor folytatta Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon megszorító politikáját, és a 200 milliárdról 120 milliárd közelébe csökkentette a felsőoktatás állami finanszírozását, a vidéki intézmények majdhogynem csődbe mentek, működésük egy hajszálon múlott. Azóta is csak néhány vidéki intézmény kapott kiemelt beruházásra forrást, a működési támogatások nem nőttek érdemben, a forráshiány és a belőle adódó problémák állandósultak.
Az LMP szerint egy felsőoktatási intézmény a térség társadalmi, gazdasági és kulturális központja is. Lehetőséget biztosít a fiatalok számára a továbbtanuláshoz, csökkenti az elvándorlást.
(12.30)
A Szolnoki Főiskola az egész város és környezete számára kiemelt jelentőséggel bír. Az intézmény megerősítése nem pusztán felsőoktatási kérdés. Hosszú évek óta tartó elsorvasztás után az egész megye számára komoly károkat okoz mindez.
Nem segítette a főiskola helyzetét az összevonás, vagyis a Pallasz Athéné Egyetem létrehozása sem. Az erőforrások inkább Kecskeméthez kerültek, Szolnok ellenében, miközben mindkét intézményt egyszerre kellene segíteni, de kiemelt figyelemmel a rosszabb helyzetben lévő Szolnokra.
Tisztelt Államtitkár Úr! Igazak-e a hírek a Szolnoki Főiskola ellehetetlenítéséről, bezárásáról? Milyen szerepet szán a kormány a jövőben Szolnok városának a felsőoktatásban? Mire számíthatnak a szolnoki fiatalok, diákok, milyen lehetőségeik lesznek a helyben boldoguláshoz, a továbbtanuláshoz? Kiállnak-e egyértelműen a szolnoki felsőoktatás megerősítése mellett avagy sem? Várom válaszát. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi