FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az ellenzék folyamatosan támadja a kormányt a GMO-nö-vé-nye-ket és a felhasználásukkal készült termékeket érintő szabályozásunkkal kapcsolatban. Egyes pártok szerint túl szigorú, mások szerint - és jelen pillanatban ők a hangosabbak - túl enyhe a szabályozásunk. Úgy tűnik, most egy rendeletmódosítás kapcsán kiáltanak farkast. Tény, hogy az a szabályozási módosítás, ami a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló 61/2016-os FM-rendeletet érinti, valóban enyhít az eddigi rendkívül szigorú szabályokon. Eddig a Magyarországon forgalomba kerülő, GMO-mentesként megjelölhető takarmányok esetében a szennyeződések által bekerülő vagy a technológiai eljárások során kiküszöbölhetetlen GMO-tartalom 0,1 százaléknyi, azaz 1 ezreléknyi lehetett.
Ha a gazdaságosság szempontjait is figyelembe vesszük, ez a határérték a gyakorlatban tarthatatlan, például a takarmánykeverékek előállítása során az esetleges szennyeződések aránya itt a legkifinomultabb tárolás- és keveréstechnológiai eljárások alkalmazása mellett is gyakran meghaladja a 0,1 százalékos értéket. A takarmányra vonatkozó szabályozási keretek korrekciója tehát észszerű lépés, ugyanakkor nagy határérték-módosítás nélkül is megvalósítható.
Az ellenzék a fogyasztók félrevezetéséről beszél, nyilatkozataik, felvetéseik azonban kevés tényt vagy adatot tartalmaznak, leginkább a riadalomkeltés a céljuk. Megítélésem szerint inkább az ilyen, egyértelműen a kormány lejáratását célzó hisztériakampányok nevezhetők félrevezetőnek. Az ellenzéki pártok újabban sajnos csúcsra járatják ezt a műfajt ahelyett, hogy józan szakmai vitát folytatnának vagy szakmai szempontból hoznának döntést például a törvényjavaslatok határozatai során.
Annak érdekében, hogy a szakmai alapú, hiteles tájékoztatás továbbra is hangot kapjon itt a tisztelt Ház falai között, kérdezem ezért miniszter urat: mi a pontos háttere a GMO-mentes jelölésre vonatkozó szabályok módosításának? Valóban visszalépést jelentenek-e a változások az élelmiszer-biztonság és a GMO-mentesség terén? Változott-e a kormányzat hozzáállása a genetikailag módosított szervezetek hazai termesztésével, felhasználásával, forgalmazásával kapcsolatban? És végül mi a véleménye miniszter úrnak a témában tapasztalható ellenzéki hozzáállásról?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi