KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Ön előtt is bizonyára ismeretes, hogy a közszolgálatban dolgozók illetményalapja még 2008-ban került megállapításra 38 650 forint értékben, ami 2017-ben szintén 38 650 forint. Ez azt jelenti, hogy kilenc év alatt az illetményalap nulla forinttal és nulla százalékkal nőtt, azaz a köztisztviselőnek vagy kormánytisztviselőnek egyetlenegy forinttal sem nőtt kilenc év alatt az illetményalapja. Ha mindezekhez hozzávesszük a közel egy évtized alatt mérhető inflációt, akkor azt kell látnunk, hogy közel egynegyedét a vásárlóértékének el is veszítette.
Magyarországon a rendszerváltást követő első választás óta, ’90-től egészen az előző, 2010- és ’14-es, Fidesz által vezetett kormányzati ciklusig nem volt példa arra, hogy ne emelkedjen a közszolgálatban az illetményalap összege. Úgy tűnik, hogy lassan elértünk a második olyan, Fidesz vezette kormányzati ciklus végéhez, ahol nem emelik egy forinttal sem az illetményalap összegét. A kialakult aggasztó helyzetet még tovább árnyékolja a közszolgálatban dolgozók számára, mint azt a Központi Statisztikai Hivatal napokban kiadott statisztikája mutatja, hogy a nettó bérek 10,7 százalékkal nőttek éves bázison februárban, ami reálértékben 7,6 százalékos emelkedést jelent. Ebben az esetben is ki kell emelni, hogy az idén várható infláció 2,4 százalék, tehát a bérek előreláthatóan ekkora százalékban veszítik el a mostani vásárlóértéküket.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem: miért nem hajlandóak lassan egy évtizede megemelni az illetményalapot a közszolgálatban? Mikor és mekkora béremeléssel kívánják rendezni az állam által foglalkoztatottak bérét a közszolgálatban, és miért a saját dolgozóin spórol a kormány? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi