DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Néppárt 2017 áprilisában - tehát nem is olyan régen - Máltán megtartott 24. kongresszusán elfogadott egy nagyon jó határozatot. Ez az európai demokráciákat aláaknázó orosz dezinformációs tevékenységgel szembeni fellépésnek a sürgősségét fogalmazta meg. Bár az LMP-nek, ugye, számos területen más a véleménye, mint az Európai Néppártnak, ezt a határozati javaslatukat száz százalékig el tudjuk fogadni, és támogatni tudjuk, és az pedig kifejezetten az örömünkre szolgált, hogy a határozatot a Néppárton belül a sok szempontból különutas Fidesz is támogatta.
A mostani határozati javaslattal tulajdonképpen csak a Fidesz keze alá dolgoztunk, vagyis legalábbis azt hittük, hogy ezt csináljuk, ugyanis az ott elfogadott határozatot betűről betűre lefordítottuk magyar nyelvre, és benyújtottuk a Magyar Országgyűlésnek. Egyetlenegy szót sem változtattunk a Fidesz által is elfogadott és támogatott javaslaton, nem állítottunk csapdát, egy célunk volt csupán, hogy amit a Fidesz támogatott uniós szinten, azt vállalja fel itthon is.
Ráadásul én azt gondolom, hogy vitatkozni is nagyon nehéz ennek a határozatnak a szövegével, nehéz lenne ugyanis elvitatni, hogy Oroszország valóban használja az információs hadviselés eszközeit, és azt is nehéz lenne elvitatni, hogy ennek elsődleges célpontja a NATO és az Európai Unió egységének a megbontása. Nehéz abban is, azt gondolom, kivetnivalót találni, hogy a határozat egyenesen azt javasolja, hogy az Unió védje meg magát a külső befolyásolási kísérlettel szemben, és hangolja jobban össze az egyes tagállamok ezzel kapcsolatos intézkedéseit.
Én azt gondolom, hogy még illiberális demokráciában is nehéz lenne azzal vitatkozni, hogy az álhírek és a dezinformáció ellen leginkább a független és hiteles sajtó képes megvédeni az embereket. Azt gondolom, hogy a Fidesz szempontjából pedig azzal aztán végképp különösen nehéz vitatkozni, hogy nagyobb átláthatóságot teremtenének az NGO-k, a lobbisták és a különböző civil szervezetek körében elsősorban a finanszírozások vonatkozásában. Ezt ugyanis egyébként naponta több tucatszor halljuk a Fidesztől, mondjuk, az igaz, hogy nem éppen az orosz propagandát terjesztő szervezetekkel kapcsolatban.
És akkor itt jön a mi nagy megdöbbenésünk, mi bevittük ezt a határozati javaslatot, ugye, a Külügyi bizottság tárgyalta, és a Fidesz már a bizottsági szinten leszavazta saját magát, vagyis amit Hegyeshalmon túl megszavaztak, azt Budapesten szépen leszavazták. Na most, ezzel álláspontom szerint elismerték azt, hogy semmi köze egymásnak ahhoz, amit a Fidesz az Európai Unióban vagy éppen az Európai Néppártban mond, illetve pontosabban, hazudik, és annak, amit itthon csinál. Amit elfogadtak a Néppártban, azt egész egyszerűen nem vállalják fel itthon, amit tesznek itthon, arról pedig hazudoznak külföldön, hazudoznak az Unióban, és hazudoznak a saját pártcsaládjuknak, a Néppártnak is.
Másrészt azért az is kiderült ebből a történetből, hogy még az elvi elköteleződés szintjén sem hajlandóak fellépni az orosz dezinformációs beavatkozás ellen. Tehát ez már az elvi szinteken való gátolása annak, hogy Magyarországon ezt a helyzetet tisztázni lehessen, védeni lehessen a magyar állampolgárokat az orosz dezinformációtól. Pedig azért, ha körbenézünk a világban, akkor nem nehéz azt belátni, hogy valódi és komoly kockázatról van szó, és az Európai Unió minden egyes tagállamának szembe kell néznie ezekkel a kifogásokkal.
Én egyszerűen nem tudok másra gondolni, mint hogy sajnos a Fideszt egyáltalán nem érdekli az orosz információs hadviselés, mert pontosan tudják, hogy az az ő érdekeiket fogja szolgálni, és azért mi kíváncsian várjuk azt, hogy a Yandex-kóddal kapcsolatban valaki valami épeszű magyarázatot a kormány háza táján tud adni, szemben azzal, amit eddig csinált, hogy egyszerűen csak visszatámadtak. És továbbra sem adjuk fel a reményt, és továbbra is megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy a Fidesz egy következetes politikát folytasson Magyarországon ezzel kapcsolatban, vagy legalábbis a fideszes képviselőknek szeretnénk megadni a lehetőséget arra, hogy egy olyan gombot nyomjanak erre a határozati javaslatra, amit az ő lelkiismeretük, ha még van olyan, akkor az diktál, vagy pedig a pártfegyelemnek engedelmeskedve szépen fogják magukat, és leszavazzák itthon azt, amit Máltán megszavaztak.
Úgyhogy élve a házszabály adta jogunkkal és lehetőségeinkkel, felkértük plenáris szavazásra ezt a javaslatot, hogy ne az Igazságügyi bizottság néhány fideszes tagjának kelljen viselnie az ezzel kapcsolatos felelősséget. Szeretnénk, ha minden egyes fideszes képviselő saját maga dönthetne arról, hogy egyrészt: valódi veszélynek érzi-e egy külföldi állam beavatkozási kísérleteit, másrészt pedig támogatja-e azt, hogy a saját pártja egy következetes politikát folytasson, és amit az Unióban a Néppártban megszavaznak, azt itthon is támogassák.
És természetesen az Országgyűlés minden más képviselőjének nyitva lesz a lehetőség, hogy igent nyomjon erre a javaslatra, és Magyarországon szülessen egy olyan haladó határozati javaslat, ami arról szól, hogy Magyarországot, a magyar demokráciát és a magyar állampolgárokat hogyan tudjuk megvédeni egy világhatalomnak az egyáltalán nem tiszta törekvéseivel szemben.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szelényi Zsuzsanna tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi