HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Egyrészt az előttem szóló képviselő asszonyhoz szeretnék csatlakozni ebben a kérdésben, és remélem, hogy kaphatunk rá érdemi választ, hogy mi ennek az oka, hogy a hozzájárulást ezeknek a nem lakossági felhasználóknak a továbbiakban nem kell fizetniük abban az esetben, ha a lakásukat továbbértékesítik. Ez tényleg egy átlagos állampolgár számára igazságtalannak fog tűnni, mert amikor ő vásárol egy házat, akkor neki be kell fizetni a fejlesztési díjakat, és ő nem fogja érteni, hogy akkor miért vannak olyan fejlesztő cégek, amelyeknek meg nem kell majd befizetni egyébként ugyanolyan ingatlanok után a víziközmű-fejlesztési díjakat.
Ha erre tudnak mondani nekem, államtitkár úr, egy olyan választ, ami elfogadható a lakosság szempontjából is, és igazságos, akkor el tudjuk mi is fogadni, csak végigolvasva a törvénymódosítást, én nem látok ilyen választ erre.
Két dolog lenne még, ami szerintem nagyon-nagyon fontos ebben a szektorban. Jelenleg a vízi-közmű-cégeknél 25 százalékos a dolgozói elvándorlás évente. Erre valamit ki kell találni, mert a víz egy nagyon-nagyon fontos kérdés, minden lakos számára nagyon fontos kérdés, hogy precíz, jó munkát végezzenek az ott dolgozó emberek, ahhoz meg meg kell tudni tartani a szakembereket, a mérnököket, kell tudni olyan fizetéseket adni nekik, ami miatt ott maradnak ezeknél a cégeknél, és nem mennek tovább máshova.
Ami nagyon-nagyon fontos még, hogy arra is megoldást kell találjunk, hogy a víziközmű-cégek eddig használati vagy más néven bérleti díjat fizettek az önkormányzatoknak azért, hogy a fejlesztések létrejöhessenek. Csak miután a víziközmű-cégek egy jó része önkormányzati tulajdonú cég, ezért jó pár helyen Magyarországon, miután egyik zsebéből az önkormányzat tette a másikba a pénzt, 1 forint/köbméteres fejlesztési összeg jön ki, ez a bérleti díj 1 forint/köbméter. Ebből fejlesztéseket nem lehet, sőt szerintem minőségfenntartást sem lehet csinálni. Kell tennünk lépéseket, hogy ezek a víziközmű-cégek ne legyenek teljesen kivéreztetve.
Az önkormányzatok már több pénzt, mint tudjuk, nem tudnak ezekbe beletenni, ezért nagyon-nagyon fontos lenne, hogy ezt a szektort az elejétől a végéig újragondoljuk. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi