HADHÁZY SÁNDOR

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR
HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar családok már az első kormányzati ciklusunkban is számíthattak a Fidesz segítségére. A családok otthonhoz jutásának támogatása érdekében indítottuk el még 2000-ben azt az otthonteremtési programot, amely több más elem mellett forintalapon, állami kamattámogatással nyújtott hitelfelvételi lehetőséget mindazoknak, akik szerettek volna saját otthonhoz jutni.
A 2002-es kormányváltást követően, bár a szocialisták a kampányban még mást ígértek, az új kormány már 2003-ban csökkentette a támogatás mértékét, majd lépésről lépésre korlátozta, és végül megszüntette azt. A Fidesz politikája azonban azóta sem változott, ezért indítottuk el a családok otthonteremtési kedvezményének programját 2010-et követően.
Az otthonteremtési kedvezmény csak az egyik eleme annak a komplex programnak, amely jelenleg is segíti a saját házra, lakásra vágyó családokat. Őket szolgálja, a lakáshoz jutást segíti az áfacsökkentés és a háromgyermekeseknek járó 10 millió forintos támogatás is. A lakásépítési kedv javulását egyértelműen jelzi, hogy az idei első negyedévben 47 százalékkal több lakás épült a tavalyi azonos időszakhoz képest. A CSOK járulékos hatásai közé sorolható, hogy ha 10 ezerrel több lakás épül, akkor az fél százalékkal lendíti meg a gazdasági növekedést, és akár 10 ezer új munkahelyet hozhat létre. A CSOK ösztönzi a gyermekvállalást is, a vissza nem térítendő támogatásból és fix kamatozású támogatott lakáshitelből álló konstrukció elsősorban a háromgyermekes családokat vagy az ennyi gyermeket vállaló fiatal párokat segíti. Az évtizedek óta tartó kedvezőtlen demográfiai trendek miatt nemcsak csökken az ország lélekszáma, hanem az alacsony születési arányszám a gazdasági növekedést is visszafogja.
Tisztelt Államtitkár Úr! A 2018. évi költségvetés a munkából élők támogatása és a biztonság fenntartása mellett a családok költségvetése is lett. Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, hogy hány család önálló otthonhoz jutását segítette eddig az otthonteremtési kedvezmény, illetve milyen források állnak majd rendelkezésre ezekre a célokra a 2018. évi költségvetésben.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi