TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország 2018. évi költségvetése a munkából élő emberek és a családok költségvetése, mint ahogy azt ön is hangsúlyozta. A családok támogatása és megerősítése áll a kormány társadalompolitikai fókuszában. Eddig is számos intézkedéssel segítette a kormány a családok élethelyzetének javítását és ösztönözte a gyermekvállalást, és ez a tendencia, ez a döntéssorozat a jövő évben is folytatódik.
Az otthonteremtési program, amely a családok lakáshoz jutását és a lakáskörülmények javítását tűz-te ki célul, további megerősítést eszközöl a 2018-as költségvetésben. A program a gazdasági növekedés ösztönzésén túl nemzetstratégiai fontosságú célkitűzések megvalósításához is hozzájárulhat, hiszen a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, illetve a szakképzett munkaerő itthon tartása is célkitűzése a 2018. évi költségvetésnek.
A kormány gazdaságpolitikai programjának eredményeként a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzete is érzékelhetően javult. Ma már a családok sokkal bátrabban és biztonságosabban vághatnak bele lakásvásárlásba, lakásépítésbe, mint az ezt megelőző devizahiteles időkben. A lakáscélok megvalósításának fontos eleme, hogy a kamatcsökkentési politika következtében a forintalapú lakáskölcsönök is újra széles körben igénybe vehetők és elérhetők. A kormány az otthonteremtési program keretében számos olyan intézkedést hozott, amelyek a magyar családok otthonteremtési perspektíváit érdemben javítják. A kormányzat célja, hogy minden magyar család lehetőleg saját otthonhoz jusson. Ezt szolgálta a 2015 decemberében született, a lakásértékesítés áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentése, a családi otthonteremtési kedvezmény emelése, ehhez kapcsolódóan egy nagyon kedvező, állami támogatású lakáskölcsön-konstrukció kialakítása - ön erről szintén beszélt -, továbbá a saját célra építkezők részére, összhangban az áfakulcs-csökken-tés-sel, egy adó-visszatérítési támogatás bevezetése is megkezdődött. A CSOK rendkívül népszerű, amit a számok bizonyítanak. 2015. július 1-jétől 2017. április végéig mintegy 44 600 család nyújtotta be kérelmét 115,3 milliárd forint támogatási összegben.
Képviselő úr említette, hogy a tavalyi évben a lakáspiacon jelentős fordulat következett be. Én azt szeretném alátámasztani, hogy ebben az évben az első negyedévi adatok már megvannak, és ez a pozitív trend folytatódik, hiszen 47 százalékkal nőtt az átadott lakások száma, míg 89 százalékkal a kiadott építési engedélyek száma. A következő, a 2018. évi költségvetés jelentős forrást biztosít a családi otthonteremtési program támogatására. Ez az összeg a 211 milliárd forintot is eléri az ez évi 148 milliárd forinthoz képest. Ha mindezt 2010-hez hasonlítjuk, még komolyabbak az eredmények, hiszen 80 százalékkal növekedtek meg az otthonteremtésre fordítható források.
Egyértelműen kijelenthetjük tehát, hogy a 2018. évi költségvetés a családok költségvetése is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi